click here!

Wednesday, May 29, 2013

Kelantan Iv

Salam
Hai

Takda lah menarik sangat cerita kelantan aku kan. Tapi aku apa pedulik, esok2 kalau dah ada anak, cucu ke, biar dorang baca pengalaman nenek dorang pergi kelantan. Wakakaka

Okeh. Lepas dah makan. Simple gila lauk diorang. Tapi again sedap. Jadi lah... kendurinya pun okeh. Sederhana. Tapi cukup. Tak payah kemah panjang2. Bayar mahal2 sewa kemah. Kahwin juga. Datang jugak orang kan. Simple! Mak aku setuju sangat dengan kenduri macam gitu. Lepas tu, aku nak bagitahu. Mak aku punya lah kamceng dengan Yin. Lebih dari aku kot. Dia yang beria nak tunggu sampai sanding.

Lepas dah ambil gambau sekeping dua. Kami mintak izin untuk pulang. Selamat tinggal kb!

Dalam perjalanan pulang Aus bawak bapak laju. Kecot perot aku. Dah la tak boleh tidur. Sampai dekat satu masjid di kechau, daerah lipis. Kami berhenti sembahyang. Oh!

Masjid tu mungkin tiada badan penyelenggara kot. Tempat ambil air sembahyang, tandas, semua dapat gred F. Failed kau! Rumah Allah kot. Tempat bersuci untuk ambil air sembahyang se-worse itu. Entah lah. Kalau aku diberi pilihan dan mempunyai kuasa, aku hantar orang pergi cuci. Hahaha. Bukan aku nak cuci kan. Ok, aku sama macam mereka. Pemalas. Bye!

Sebab, aku poyo. Beribu kali aku pesan kat Aus. "Kalau lalu depan sekolah aku, berhenti tau." Aus macam fedup. Dia sound. "Dulu masa abah hantar ko belajar sini, ko lari balik.. sekarang sibuk nak tengok balik." Ahaha. Lari2 balik pun habis form5 aku kat sekolah tu hoi. Hasilnya aku dapat amik picture sekolah.

Berenti makan dekat raub. Dalam pukul 8 lebeh sampai di rumah.

The end!

Kelantan III

Salam
Hai

Wehu.! Jom sambung lagi. Hari kedua. Subuh2 dah bangun. Bukan main feeling nak pergi pasar pagi2 kononnya.  Tapi i dont know why depa macam tak terus ke pasar. Pasar siti khadijah tu.

Kitorang pusing ke mana entah. Sebab kami ada pemandu pelancong, haha. Kak emy. Dia pun sosat ha! Haha. Ok. Ktorang jumpa satu kedai makan. Semenggah nampaknya. Bersih kedai dia. Walopun tepi jalan. Memang diyakini kesucian. Dia dua orang, laki bini menyiaga. Orangnya nampak bersih. Sekali lagi. The food pun very nice. Memang selera naga kau ni! Haha

Ala, makan nasi berlauk je puns. Eh nasi kerabu eh?. Kat pasar malam berlambak2. Haha. Tu sekadar nak isi perot pagi sahaja. Sebab dah kebetulan, berada dekat jalan telipot berkenaan, kitorang pun nak sevey rumah pengantin. Berapa ratus kali pusing dekat jalan tu beb! Habis lah rm20 minyak kereta. Landmark tak jumpa. Dah tanya orang dekat stesen minyak. Orang tepi jalan dan sebagainya. Mereka tak tahu. Cuma mereka hanya kata. Ini memang jalan telipot.

Sebab dah no choice. Aku call member aku. Masa tu aku emo. Sebab dia hanya mampu jawab. "Carwash tu dah tutup minggu lepas, ko call jap2 lagi eh." Sirius aku sentap. Dah lah aku datang jauh2 kot. So masa tu, sebab emo melampau aku hampir putuskan supaya tak pergi majlis tu. Lepas dinasihatkan oleh mak dan aus, aku ambil lebih kurang saja dengan kawan aku, sebab aku consider yang dia tengah nebes sampai tak mahu bagitahu lokasi rumah. Sebab aku dah tak sentap, aku call segala no tepon dekat kad jemputan. Dari nenek, datok, maksu, tokngah, tokcik semua.. hahaha. Maksud aku ahli keluarga, tapi sayang mereka tak angkat call. Bersemut-semut hati aku. Aku memaki2 dalam hati. Gila strugle aku sentap. Memang orang nak kahwin tak boleh cakap tepon ehh??

Lepas dah melilau dan tak kenal erti putus asa. Yin tepon semula. Time tu kitorang dah jumpa lorong rumah dia. Sumpah weh. Map salah, landmark dah hilang, sebab carwash dah tutup minggu lepas. Memang siapa pun takkan jumpa kalau tak tau. Sebab aku sangat terer geografi masa tingkatan 3, aku rasa bapak tak adil kalau buat map salah. Simpang patut sebaik sahaja lepas trafficlight ko buat umpama 3km lagi dari trafficlight. Wuyoh! Tak adil.

So pengajaran dari situ, kalau na kawin esok2, kena buat map betul ikot direction. Dan landmark harus lah tetap dan kekal, atau pun buh lebeh banyak landmark so that kau tak bergantung hanya pada satu landmark. Eh, psst, geografi aku A tau masa pmr. 98 markah!=D

So mood adalah tidak baik time tu. Tapi sempat jugak pergi cari hadiah. Soping2 skit. Tapau murtabak raja yang tebal macam tilam vono. Siap2, terus ke rumah pengantin.

So, sebab sesat dalam 80juta kali tadi. Aku dah hafal dah jalan kat kb tu...

Bersambung..

Kelantan II

Salam
Hai

Masa sampai tu, dah tengahari. Cuti sekolah. Hari jumaat. Hari cuti. Memang penuh lah kan kota bharu. Pergi tanya dekat semua hotel. Semua fully book. Padan muka kau, nak bidan terjun sangat kan. Lepas dah pucat2 sebab risau kalau terpaksa tidor di kaki lima, hahaha kami jumpa satu hotel. Hotelnya biasa saja. Star dia tak nampak. Mungkin hari nak hujan time tu. So buat muka sardin cek in dekat situ. Yang pasti bukan rumah tumpangan. Haha

Dalam pada tak tau star pun, memang tinggal 2 3 4 bilik saja yang kosong. So memang langkah kanan jugak sebab dapat bilik tu. Berjalan dengan makhluk2 kuat tidur umpama mencurah air ke daun keladi. Ahaha tak kena langsung peribahasa. Tapi sirius. Bapak bosan. Pemalas! Haha

So petang tu sebab takda aktiviti, konon lah pelancong pergi ke pcb. Oh nothing spesel. Aktiviti makan tak pernah dilupakan. Oh makanan kelantan sedap. Aku tak tahu kenapa mak dan aus dan even kak emy pun orang kelantan. Tapi diorang tak gemar makanan kelantan. Rugi oiii. Tolong la nganga. Hahaha

Sebab aku tak berapa nak buruk lantak sangat. Aku buka mulut kecik2 saja. Bila hari malam, sebab konon mereka tu diet, diorang kata jom makan roti canai. Hek eleh. Kalau setakat nak makan roti canai kat sini belambaks. Huh! So aku kurus sikit malam tu, sebab makan roti canai dan asam jawa yang aus beli dekat wakaf che yeh. Sumpah diorang tak berseni langsung tatkala melancong. Kah3

Tapi kan, sebenarnya kitorang makan roti canai dengan kari gear box. Tapi sirius, kuah kari tu sedap. Tak manis. So sampai hari ni mak teringat kuah kari tu. Sumpah sedap. Huh. Tiba2 jadi lapa.

Bersambung...

Kelantan I

Salam
Hai

Jadi juga rancangan bidan terjun kami anak beranak. Yang selalunya sebelum ini kalau dah rancang berabad lama biasanya tak jadi. Paling koman, kalau jadi pun hanya aku dan mak. Tapi kali ini lain, sebabnya Aus jadi ikot. So boleh tepok tangan.

Masa posmen mula2 pos kad kahwin Yin (bff)  ke rumah aku just tengok saja. Memandangkan duit belom kepok2 aku gerenti tak akan sampai ke kelantan pada tarikh perkahwinan. Lepas borak2 dengan mak, tiba2 mak kata jom kita pergi! So ulat bulu dah naik daun. Aku memang excited sedikit gak sebab at least takda la Yin nak kata aku ni kawan yang hampes sebab wat bodoh tentang majlis kawin dia.

So, pagi tu pukul 4 pagi aku dah bangun. Ingat kan ye sangat lah nak gerak awal sebelum subuh. Sekali nya, dekat kul 7 juga gerak. Tu pun lepas mak dah siram pokok bunga dia. Subuh2 kau! Sempat aku nyanyi lagu air pasang dalam segala.. haha

Tak tergambar how excited nya aku time tu, sebabnya aku nak lalu raub. Haha. Gila poyo sebab nak tengok sekolah lama. Uhuh! Masa lalu dekat raub. Mak balik2 cerita bagaimana gigihnya abah sekolah kan aku di raub. Hampir tiap minggu berjemput berantar. Uhu! Sirius. I miss that moment with u abah! Menitik air mata oi. Sumpah aku, abah dan raub sangat dekat. 5 tahun. Hu.. i miss u so much dad! Al fatihah.

So memang dah kematu gila babun pungkok. Tak sampai juga kota bharu. Jauh gila babun. Aku wonder, bagaimana gigih nya anak kelantan pulang ke kampung halaman meredah hutan belukar, bukit bukau. Sirius hutan pekak. Memang scary mary lah kalau nak gerak malam2 buta. Tapi memang ramai kan aku dengar prefer untuk gerak malam buta ke kelantan. Masa lalu kat hutan belantara tu. Sirius terkenang cinta hati lama, eh lama ke. Ok, terkenang masa zaman hangat bercinta dengan f3z3. Dua tiga kali 4 ke dia akan bersungguh naik bas, turun ke kl. Kesian lah weh. Gila gigih! Itu baru lautan api sanggup ku renangkan. So takpa lah. Kenangan percintaan. At least, esok2, kok dah ada anak boleh cerita pada anak2 bagaimana ayah masa bercinta dengan orang kl bla... bla... bla.. hahahaha. Lepas tu ayah boleh tambah, ko jangan cari orang kl, cari orang sek2 kito jah! Hahahaha. Aku hargai part yang macam tu. Menitik air mata lagi.

Ini bukan kali pertama aku ke kelantan. Gila poyo kan dah tua bangka tak habis jalan malaysia. Alah.. pernah gak pergi masa muda remaja dulu. Dan, bila masuk kelantan boleh nampak. Bezanya culture mereka. Dari segi rumah dan kediaman, mereka langsung tak ambil berat. Aku tak mahu cerita tentang taraf hidup atau apa. Sebab pada aku mengapa mereka tak hirau tentang rumah mereka, bukan lah sekadar kerana rendah taraf hidup atau pun miskin. Sebab, banyak juga rumah yang besar tanah lot, yang tahap dato datin kalau di kl, tapi persekitaran rumah yang compang camping, contohnya, rumput panjang. Susunan tong bersepah dihalaman rumah, which i found tak diselenggara langsung. Orang kaya pun kau! Sampai Aus boleh cakap, pelik. Ada orang lagi malas dari dia. Wakakaka. So cute! Kalau tong tu terbalik, terbalik lah. Kalau tertonggeng begitu, begitulahhh.

Dari satu sudutnya, mak kata elok juga begitu. Hidup sederhana. Lagipun rumah mereka selalu dilanda banjir. So kalau buat cantik2 pun nanti rugi je. So aku rasa ada logiknya juga. Tapi kalau dicat, n diplaster cantik2 kan rumah akan lebih tahan. Takda anai2 senang nak meratahkan.

So sampai saja dekat kb, dalam pukul 1 lebeh. Tu dah tolak makan tengahari sekali. Oi.. makanan kelantan macam sedap gilos! Dasar kuat makan!

Bersambung...

Yang ini namanya kakak angkat

Salam
Hai

Sambil-sambil menghayati pemandangan matahari naik, jari jemari aku sulur-sulur kan, menggelosori skrin tab 2 7.0 kepunyaan aku sejak setahun yang dahulu. "Dah naik muak aku tengok muka kau tab!" Getus aku dalam hati. Motif sangat memaki tab2 yang aku punyai hanya. Jelas. Lincah benar aku sebab tiada pekerjaan yang lebih bermakna.

Panas benau dekat luau. Nak keluau pun terasa sayup. Mata tertancap pada satu application. Waze! Terasa hot dan up to date benau bila dengau suara kakak waze tu cakap, "lets begin driving!" Terasa tenang sebab ada peneman baru masa drive ke tempat yang tak diketahui. Uhuh! Saya cool habis bebeh!

Perasaan yang sama dapat adik baru. Tapi berbeza sedikit. Aku ada kakak angkat baru.... =D sekian.

#kepoyoanyanghanyakausorangada

Friday, May 24, 2013

Kelantan sangats!

Salam
Hai

Aku dekat kelantan. Dah lama gila babeng tak datang kelantan. Last aku disini masa hantar pak asir kahwin. Masa tu zaman sekolah lagi. Sekarang pak asir dah ada anak deret2. Almost 15years jugak. Lebih kot.

Tak banyak berubah. Sebab masih mampu aku ingat nostalgia lalu dijalanan tadi. Lepas tu aku dan mak gelak sakan sebab teringat gelagat memasing masa hantar pak asir kawin dulu. Sumpah kelakar gila babeng!

Lepas tu, sebenarnya, aku terasa hati. Tapi what to do! Macam lah aku nak ganggu sangat kau kan. Ha senyap lah sampai bila2 lagi bagus. Huh. Macam itulah kawan.

Okebai. Takde mood tiba2.

Wednesday, May 22, 2013

Maka-nya

Salam
Hai

Petang ni sebab trendy sangat, aku layan youtube di rumah. Makanya terlolong lolong lah aku menyanyi. Tapi masih cover ayu. =D

Bila nyanyi lagu kau terindah, aku teringat zaman lampau. Perasaan rindu menampau nampau kalbu. Bagi penampau baru tahu. Saya merindui awak semua. Dan bila itu berlaku, saya letak tangan di dada dah baca al fatihah. Dengan harapan, awak2 semua juga rindu pada saya.

Benarlah kata pujangga. Tak kenal maka tak cinta. Dah kenal maka nya jatuh cinta. Aku jatuh cinta pada semua orang yang aku kenal kot. Wakaka. Saya, sayang, kenalan kenalan saya. Kerana mereka mengajar saya bangunkan hari hari saya.

Another breath

Salam
Hai

Hai world! Another day for me to breath. Alhamdulillah.

Malam semalam dengan tiba2 aku terima satu message. Buat aku makin tak faham. How complicated he is. Sama macam aku. Sebelum aku rimas, aku cepat2 transform perasaan aku jadi maha positif. Motif penceritaan masih kabur. Tak mengapa bo, tak mengapa.

Menjadi baik dan menyenangkan hati semua orang memang objektif hidup aku. Biar kadang2 ianya sukar di mengerti. Akulah penyambung warisan.

Saturday, May 18, 2013

Mereka berdua

Salam
Hai

Tersenyum aku bangun pagi2 ni. Teringat peristiwa malam semalam. Melepak dengan dua makhluk meroyans. Terkeluar segala mak nenek cerita zaman2 muda remaja. Cerita zaman2 kene bang di sekolah. Zaman2 gemilang di semesta! Ohoh! Kite dah menginjak tua kan. Comel gila!

Putri dah masuk ke gerbang perkahwinan. Pemah pulak akan masuk next month. Aku? Masih belom ada apa2 petanda. But,  titik tolak ini tak menjurangkan kita pun.sebab kita ada permulaan yang sama.

Semuga friendship kita kekal!

#akupunmeroyan

Thursday, May 16, 2013

Proud!

Salam
Hai

Kalau bukan kita yang nak rasa proud tentang diri kita siapa lagi? Kannn.. yes, that is how u can feel good about yourself!

Tempoh hari, semasa konvokesyen di uitm shah alam, aku terlibat sama. Aku adalah salah seorang dari pemakai jubah yang merasa bangga menamatkan pengajian di uitm. Yes, siriusly uitm adalah yang terbaik buat aku!

Perasaan konvo degree tak sehebat perasaan konvo diploma. Masa konvo diploma aku rasa lebih sayu dan every moment there macam terlalu berharga dan harus dihayati. Menitik2 air mata nyanyi lagu uitm. Tetapi bila konvo untuk degree sirius, rasa dia lain, bukan sayu lagi! Aku rasa amat excited. Happy! Dan tersangat proud. Aku proud kerana buat mak aku happy dan proud dengan aku. Cita2 yang dulu mahu dengar classsssss perrtamaaaa.. dah pn tercapai. Sekurang2 kalau aku mati satu dua hari ni, mata aku tertutup. Hahaha. Aku proud kerana aku ada kawan2 aku yang aku sayang sekeliling aku. Takda rasa buruk langsung tentang diri walaupun aku masih belum mencapai kejayaan bekerja.

Aku tak nafikan kejayaan aku bertulang belakangkan ibubapa aku yang banyak bertungkus lumus. Beri aku semangat, sokongon dari segi duit, kasih sayang, bimbingan dan segalanya. Aku hargai. Dan harapan aku menggunung tinggi. Membahagiakan keluarga aku. Dan cuba sedaya upaya membalas jasa.

Namun jauhhhh disudut hati aku mengatakan. Kejayaan aku ini juga berpaksi pada kejayaan rakan sekeliling aku. Tanpa mereka aku jatuh, tanpa mereka aku bodoh. Hah! Siapa lah guru aku selain dari pensyarah2 dan guru2 aku. Pastinya kawan2 aku. Bila aku jatuh, mereka pegang tangan aku. Bawa aku bersama biar aku tak ketinggalan. Ingatkan aku macam2, beritahu aku macam2 biar aku tahu. Teman aku ke sana ke mari. Sama2 susah dengan aku siapkan asgment dan mendengar rungut caci maki aku tentang kekurangan2 yang aku alami. Hah! Sirius friends, tanpa korang aku akan terus jadi bodoh. Tq for everything.

Haaa... syukur yang macam mana lagi aku nak lafaz kan. Walaupun aku lambat, tapi aku dah sampai. Berjaya capai cita2 aku sekurang2 dengan ijazah. Yup, aku menunggu lagi yang tertulis buat aku, aku usahakan lagi menaikkan diri aku. Segalanya Allah dah tentu kan. Aku bangga ada mak, aus, kawan2, saudaramara dan semua. Walopun aku tak sesempurna. namun kebahagian yang aku rasa kini cukup memotivasikan aku untuk menghadapankan diri aku.

Sebenarnya aku terlalu tak tahu mengungkapkan rasa betapa syukurnya aku dengan life aku, dengan kebahagiaan yang aku miliki kini. Lapang benar hati aku saat aku taip entry aku kali ini. Percayalah, kalau kita memudahkan jalan orang insyaallah Allah mudah kan jalan kita. Just live your life!

Layan..

Sunday, May 5, 2013

Selesai tugas

Salam
Hai

Eksaited beno gayanya. Aku pulang ke tanah tumpah darah. Tempat jatuh lagi dikenang ini kan pulak tempat bermain.

Aku dah jalankan tanggungjawab aku sebagai rakyat malaysia. Luckyly, jalan aku dipermudahkan. Wakakaka. Ada orang beraturkan untuk i uolsss. Jangan jeles. Kejap je dah dapat tempat. Huagh. Yang sakit jiwa dia pergi inai kan aku penuh satu jari nyah. Orang lain calit kat atas je. Nak je aku calit kat tudung orang spr. Kene habis beg aku okeh! Huh.

Nah. Jari comel tu aku punya.

#taksabarnaktunggumalam

click2

wink..wink2...

nice..