click here!

Friday, March 29, 2013

bila kita tak prihatin lagi

salam
hai

dunia berganjak dengan lajunya. kalau dahulu kita duduk sekampung. manusia hidup dengan konsep aku jaga anak kau, kau jaga anak aku. aku tengok rumah kau, kau tengok rumah aku. begitu lah yang kita selalu amalkan. sampaikan aku jaga suami kau, kau jaga suami aku. okeh takda kaitan pun. itu ceritanya bila kita hidup macam zaman dahulu.

tapi zaman sekarang lain. kalau kita lihat orang kena ragut, samun dalam kereta pun kita akan pandang saja. jaga keselamatan diri katanya. dan lagi, kalau rumah sebelah kita dimasuki pencuri kita akan kunci kemas2 rumah kita. duduk dalam ketakutan dan hanya pastikan rumah kita tak terlibat. itu bila kita hidup macam zaman sekarang.

betapa lain nya hidup dulu dan sekarang. kita hanya mampu berkata "ha? rumah tu dimasuki pencuri? biarlah, dia pun tak campur orang...." lantas membiarkan sahaja rumah di rompak.

mana perginya nilai prihatin masyarakat kita?


Tuesday, March 26, 2013

Setiap hari harapan

Salam
Hai

Aku termenung jauh lagi hari ini. Lebih jauh dari semalam. Banyak kenyataan yang harus aku terima kerana kehidupan datang dan pergi. Seperti juga jodoh, rezeki juga rahsia tuhan. Ada yang rezeki mereka melimpah ruah hari ini. Ada yang menangis sedih hari esok. Tiada siapa tahu. Bahagian masing2. Dan lagi kalau esok nyawa ditarik oleh malaikat, tak siapa tahu. Tak siapa boleh halang. Ajal maut juga rahsia Allah. Aku melempar pandangan ke sudut lain pula. Aku perlu berhenti mengeluh. Senyum saja. Dah lumrah manusia. Kita sentiasa beri harapan pada diri kita. Sentiasa ada plan a b c. Itu lah orang berusaha. Bukan putus asa duduk saja. Aku sayang kau Hidayah Aziz. Jangan berhenti berharap. Sebab harapan sentiasa ada. Itu rahsia Allah. Siapa berusaha dia dapat.! Bukan harapan palsu.

Monday, March 25, 2013

aku dan BSB

salam
hai

Zaman dulu masa masih pakai kaset aku hari-hari akan dengar walkman. Sambil baring-baring aku dengar lagu dari kaset yang dipinjam dari kawan-kawan sekolah. Masa itu aku baru darjah dua. Dah pandai layan lagu omputis. Omputis nya lah aku masa itu. ;)

Dan masa konon bila weekend, nak nampak lagi sosial. Aku pergi ke rumah classmate. Rumah berdekatan, tapi paling jauh kerana perlu melintasi sebatang sungai. Jangan nampak trajis, sebab ada jambatan. jarak lebih kurang 1km. Bila petang-petang duduk dekat rumah dia kami layan lagu. lagu omputis. Lagu yang sama dengan kaset yang aku pinjam dari dia. Sambil nyanyi kami berjoget. Tak cukup joget, bila ada not2 high  picing nya kami serius buat muka kerut sebab nak keluar kan suara dari perut. Kami? paling artis time itu. Kelakar. Masih boleh aku bayangkan situasi yang mana aku terkinja-kinja dekat rumah Latifah time tu. Dan bila ada conflict di sekolah melibatkan Latifah, Abigel dan beberapa orang kawan kami dah bawak haluan masing-masing. Dah tak layan lagu Backstreetboys sama-sama lagi. Dah tak batak NickCarter sama-sama lagi. dan dah tak main tocang-tocang kecik2 sampai penuh kepala lagi.

Dan bila dah darjah 4, kenal pula dengan Haslina. Dia pun peminat Backstreetboys, tapi kami cuma terkinja-kinja di sekolah. Time darjah 6 kumpulan artis remaja barat tumbuh macam cendawan selepas hujan. Dengan segala macam kumpulan ada. lagu semua set-set. dan bila lagu semua set-set. semua sedap-sedap. dan bila semua sedap-sedap ahli kumpulan mereka semua hensem-hensem. dan bila hensem-hensem mula lah cop sorang satu. dan mengaku pakwe masing-masing. hai lah.. kelakau nya lah masing2 dulu-dulu kala. comel jeh. 

tak cukup dengan itu. bila naik saja sekolah menengah aku masuk asrama. zaman tu jugak zaman femes britney spears. bukan main. sebelum tidur layan  walkman. lepas tu bila naik bas untuk balik ke kl, sebab cuti panjang. dengan hati girang pasang lagi lagu BSB dalam bas. sampai tertidur-tidur dalam bas dengar lagu BSB. sampai dekat pekeliling arwah abah dah tunggu. masuk dalam kereta, mulut masih menyiulkan bait-bait lagu BSB yang di dengar dalam bas tadi. ;D rindu lah zaman tu. 

nostalgianya lah....;D

dan setelah beberapa tahun berlalu. dengan usia yang dah meningkat begini. dengan keadaan Latifah, dan kawan-kawan di Semesta dah pun berkahwin dan pregnant aku tak fikir mereka masih layan BSB. dan bila aku tak layan, mereka tak layan. pasti kami sama-sama lupa nostalgia yang pernah kami lalui dahulu. dan bila kami dah lupa pastinya kami tak ambil port tentang kumpulan anak remaja barat yang top zaman 90an sampai 2000lebeh.

dan kisahnya. masa lepas celebrate besday mak hari sabtu lepas. sebab Yan nak belanja mak. Kami makan dekat Paparich. So malam tu Yan jadi YanRich sebab belanja kitorang.

So feeling-feeling nak ajak mereka layan midnite. sebab mereka tak sesosial aku mereka menolak. kah3. so sebab mereka menolak aku pun bawak mereka ronda-ronda di Kuala Lumpur. Sirius lupa malam berkenaan adalah Earth Hour. So saja lah nak ronda di KLCC. Sebab jalan tiba-tiba jem aku macam putus asa nak berlarutan melalut di KL. So aku dah fikir nak potong di Yap Kwan Seng dan terus balik. Tapi niat aku terhenti di situ. sebab mak macam beria-ria.

"eh2 masuk sini. benti sini. ada performance lah. benti2." mak aku sirius rock kan weh...?;) aku muka malas nak layan. lantas berkata. "performance artis apa ni.. tak kenal..." sambil aku bagi signal untuk masuk lorong ke klcc yang tengah-tengah tu. lepas tu sirius!berlambak-lambak makhluk duduk menebeng kat tepi jalan tu. kusyuk layan skrin yang ada beberapa kat tepi jalan. aku memang malas. tapi mak suruh berhenti. dari sayup-sayup kereta aku yang tak kedap bunyi aku boleh dengar. dalam hati aku berdetik. "macam pernah ku dengar lagu itu. tapi di mana ya...." aku berhenti. suruh mak buka tingkap. okeh confirm. itu lagu yang aku dan Latifah lompat-lompat bila dengar dahulu. terus aku search. BSB @ klcc. betul dol. memang mereka.

so otomatik badan menjadi gedik. macam ada orang tekan suis. aku pun turun meninggal kan mak dalam kereta. ahahaha. layan dua tiga empat lagu hits dorang. betul-betul mengimbau. alah, tepi jalan pun tepi jalan lah. yang pasti BSB = zaman kanak-kanak aku. rindunyaaaaaa.... aku dah nak masuk 26 tahun esok. mereka pasti lebih tua dari aku. masih menyanyi lagu yang sama masa aku umur 8 tahun. cool nya!





maaf kalau nampak batak. sekian.


p/s: apa yang berlaku di zaman kanak-kanak memang terkesan hebat di hati kita kan...?

Saturday, March 23, 2013

Kembali kepada jalan datang

Salam
Hai

Bila hari petang nak ke malam, berseorangan di rumah, kerja takde lain. Sambil aku lipat-lipat baju selonggok aku terfikir. Hakikat kehidupan. Bila aku lipat kain telekong yang baru basuh semalam aku rasa sayang. Sayang nya. Sampai kat lubuk hati aku, aku rasa sedih. Berharga gila hadiah telekong yang mak selalu beli untuk aku juga kalau dia beli telekong baru.

Aku terasa betapa getirnya lah kehidupan aku sekarang. Menganggur. Tak bekerja. Loser. Tanpa aku memikirkan yang aku tidak patut berungut begitu. Walhal orang sekeliling ada lebih teruk dari aku. Masalah mereka lebih besar dari masalah aku. Hidup mereka lebih getir dari hidup aku. Lantas aku terus percaya. Ini dugaan.

Dugaan Allah cipta untuk tunjuk kasih sayang dia pada kita. Aku percaya. Sebab bila Allah duga aku. Bila aku rasa hidup aku getir macam yang sekarang, tiap kali waktu sembahyang aku pasti akan berjumpa denganNya. Mengadu macam2, minta macam2, harap macam2. Betapa tak malu nya aku. Lumrah manusia. Bila susah baru nak ingat Allah. Bila senang sambil lewa. Itu kekurangan aku.

Namun, aku tetap bersyukur. Aku tak jauh dari Allah. Masih ada masa aku untuk ingat pada Nya. Takda la sampai bertahun2, berminggu2, atau berhari2 aku langsung tidak ingat pada Nya. At least aku berusaha untuk terus dekat dan dekat dengan Nya. Pernah suatu ketika dahulu waktu aku terlalu hanyut dengan kehidupan aku. Aku leka. Sampai tahap yang kalau tak sembahyang tak rasa apa2. Aku langgar tanpa rasa berat. Berdosa nya aku.

Sampai suatu ketika. Aku diduga. Dengan kesedihan. Dan dalam masa kesedihan itu, umpama utusan .datang seorang yang selalu memberi aku kata peransang. bagaimana sedih pun kita dengan dugaan tehadap kita, pulanglah kepada Allah. Bertaubatlah dengan hari yang pernah kita lalui dahulu. Dan ya, itu memang ubat menghilangkan kesedihan. Dan sampai sekarang kekuatan itu masih ada. Dan aku langsung buang segala yang aku sedihkan dahulu. Aku makin percaya.

Pernah dahulu, aku berbual dengan kakak secretary masa aku praktikal di pnb, kakak tu cerita, betapa getirnya hidup dia. Betapa bersungguhnya dia, dan makin berdoa dan minta. Betapa rajinnya dia dengan segala sembahyang sunat. Semua untuk memperelokkan diri dan nasib dia. Dan akhirnya, yes, Allah tolong dia. Dapat better place. Yang aku kira kan dunia pekerjaan yang heaven. Dia bekerja di pnb. Lihat, Allah ubah nasib dia. Dan dia sendiri pun tak pernah tahu yang nasib dia sebaik itu.

Dan kakak tu tambah lagi, "bila kita susah kita memang akan ingat pada Allah, tapi tengok lah macam sekarang, sembahyang lambat2" dia mengaku dengan kelemahan dia. Dan aku juga mengaku. Sebab lumrah manusia memang begitu. Bagai pahat dengan penukul. Aku cuba, berdoa setiap hari, dekatkan diriku dengan Mu, dekatkan diriku dengan Mu. Sebab aku juga mudah alpa.

Sekurang2nya aku masih ada ruang mengenang dugaan dan cuba perbaiki diri aku. Betapa daif nya kita jikalau dah diduga, dan merasa kesedihan, kepayahan hidup. Kita langsung tak terfikir untuk cuba mengabdikan diri kepada Allah. Minta sesuatu, minta kemaafan. Minta dan pulang pada jalan Allah. Betapa hinanya kita. Kalau dalam masa sehari kita tidak jejak kan muka ke tikar sembahyang. Betapa hinanya kita kalau dalam masa seminggu langsung tidak mengambil wudhuk dan bersembahyang. Sebulan, setahun. Hinanya kita. Bongkak nya kita. Tanpa rasa bersalah. Tanpa rasa ingin mencoba untuk perbaiki diri. Tanpa rasa kita perlu pulang kepada jalan kita datang. Hinalah kita. Hina. Hina. Hina gila.

Dan apabila kita dah jauh dari Allah. Bila kita dapat kejayaan, kita masih macam kita, tak sembahyang, tak mengaji, dan paling kurang tak langsung ingat pada Allah. Dua kali dua kali dua kali hina hina kita. Malah siap bagitahu pada orang. "inilah usaha aku, kerja siang malam. Inilah usaha aku bersungguh2.inilah hasil titik peluh berhempas pulas," kita jadi takbur. Riak. Langsung tak ingat siapa beri rezeki pada kita. Langsung lupa tikar sembahyang. Hinanya kita.

Aku. Harap. Aku bukan orang yang hina. Aku harap. Aku jauh dari kehinaan yang begitu. Biar Allah duga aku, sekurang2nya aku masih ingat dan tahu Allah maha berkuasa. Kalau Allah kata "jadi" maka jadi lah sesuatu.

Kembalilah kepada jalan engkau datang.

Monday, March 18, 2013

Yang ini tak boleh ubah

Salam
Hai

Lepas magrib tadi aku buat aktiviti bebas. Masuk bilik setting kawasan segala. Sumbat telinga dengan earfon. Sambil-sambil layan Pou (hobi baru).

Telinga dan perasaan sebijik macam dalam karok dia punya bising. Terkenang-kenang zaman fruz dulu.. rindu kau. Kau.. kau. Dan kau.. huh!

Kepala kiri kanan kiri kanan tangan macam konon ada mic. Muka harus kerut2. Kah3. "Ku pinang kau dengan bismillah, ku pinang kau dengan bismillah..." wakaka. Feeling pentas kata kau..!

Pe'el tak berubah-rubah.

Sunday, March 17, 2013

Kos human resource management @ uitm

Salam
Hai

Pagi ini aku dapati ada yang search @ google tentang "kos hr uitm bagus ke?" So disini boleh aku share sedikit mengenai kos aku. Begini. Dahulu masa diploma aku ambil diploma in business studies @ uitm jengka. For me jengka is the good place untuk focus study dan mendapat keputusan baik. Sebab nya, kalau kos senang pun tak belajar takda maknanya juga.

Hr is human resource. Yup. So di uitm dalam Bachelor of Business Admin atau pun BBA tu bawah dia ada macam-macam. Di mana korang boleh pilih specialize mana yang korang minat. So lepas diploma dulu bila nak naik ke degree aku tengok transkrip aku masa dip subjek apa yang aku leading habis. So jawapan dia masa diploma, subjek hr aku aku dapat A+. Maka nya aku decide untuk sambung degree in hr

So basicly banyak lagi kos lain. Macam international business. Finance. Transport. Business eco. Islamic banking. Insurans. Marketing. So bagi aku semua nya hampir sama kerana ia di bwh main kos yang sama, business admin. So, dari situ lepas kita pilih ia akan pecah2 kan lagi ikot specialize kita.

Maknanya contoh, macam hr. Ok kita akan pecah kan ikot area yang ada dalam hr. Dalam hr ada recruitment, occupational safety and health, compensation and benefit, industrial relations, training. So aku rasa  5 area ni korang akan belajar if korang ambil specialize in hr.

Dan kalau korang notis. Di syarikat yang besar or kecil pun lah, mereka akan ada satu department yang di panggil hr, yang selalunya hr juga sama dengan admin. Kalau syarikat kecil admin mereka akan buat kerja hr jugak. Dan hr dorang akan buat semua termasuk gaji, recruitment, training dan sebagainya. Nak lagi jimat, company tu akan merge kan hr, admin and finance mereka, kerana bila berkaitan dengan gaji mereka aku guna hr and at the same time buat finance untuk keluar kan gaji tadi. So itu cerita company kecil dan bajet.

Tapi kalau company besar, kebajikan pekerja mereka jaga lebih. In terms of benefit and lain2. Jadi nya sekiranya berada dalam department hr itu setiap bahagian akan di pecahkan kepada 5 bahagian yang lain ikot subject yang kita belajar tadi. So each bahagian akan mainkan peranan masing2. Korang akan dapati berada dalam hr department adalah sebuah pengalaman indah kerana since ia juga admin kita akan tahu segalanya operasi company before ia turun kepada department2 lain. Seronok. Tapi kalau company kecil ok jugak aku rasa.

Kos hr di uitm cukup. Mereka provide kita dengan knowledge yang cukup untuk alam pekerjaan. So nanti di semester terakhir korang akan di hantar untuk internship atau praktikal. So if korang betul-betul minat hr korang cari lah company besar yang ada spesel department. Korang akan enjoy. 5 bulan lama jugak untuk korang timba pengalaman yang sedikit sebanyak membantu korang untuk kerja.

Jadi nya bagi aku hr di uitm ok. Kos yang bagi korang ilmu. At the same time mudah la jugak. Tapi if korang tak study no point jugak. Semua yang mudah atau susah harus di usahakan. Kalau tak semua pun jadi susah.

So kalau berminat nak ambil business admin atau BBA uitm aku suggest korang ambil finance, hr, islamic banking. Dan kalau korang memang ada minat marketing boleh juga. Kena go all out.

Cumanya, bak kata lecturer aku. Siapa jadi hr dalam company hidop mereka lonely. Semua nak bermusuh dengan hr. Kalau korang tiba2 datang untuk makan semeja, semua yang semeja akan lari dok tempat lain. Hahahaha. Itu cerita seloroh saja.=)

Itu saja yang aku boleh kongsi.

P.s: jangan lekeh kan uitm. Uitm adalah universiti nadi melayu dan ia mampu bawa korang jadi manusia berwawasan. Baik buruk sesebuah universiti tak penting asal kan korang jaga diri and go all out dengan study. Chaiyok2!

Monday, March 4, 2013

Duit tak boleh beli bahagia

Salam
Hai

Ini malam hati aku jauh kembali. Uhuh. Saiko benau. Tapi aku dah belajar. Orang tua selalu kata, jangan terlampau gembira nanti bersedih. Dan itu yang aku alami. Duit tak boleh beli bahagia.

Duit tak boleh beli bahagia, kata orang gila kat jengka dulu. Orang gila pun tahu. Cuma nya sekarang, kita rasa bahagia bila orang hargai kita. Jadi, aku akan hargai setiap orang dalam hidup aku supaya mereka rasa bahagia. Bila kita bahagiakan orang kita juga akan rasa bahagia. Dan begitulah sebaliknya.

P/s: tiap kali tulis blog aku mula rs hati aku lapang..=)

click2

wink..wink2...

nice..