click here!

Tuesday, December 31, 2013

2013 dan aku

Salam
Hai

Last day di tahun 2013. Ayat klise. Semua orang pun buat ayat ni bila tiba hari baru. 2013 yang aku jangka excellent tidaK lah mana pun,

Awal tahun di 2013 aku mulakan dengan presentation thesis. Viva. Dan markah kedua2nya pun suam2 kuku aje. But at least, aku tamatkan degree dengan jayanya.

Dalam tiga empat bulan meroyan cari kerja. Pergi sana, pergi sini. Cari kerja sana, cari kerja sini. Interview sana interview sini. Wah. Masuk kerja sehari, dua hari, aku berhenti. Cuba lagi di tempat lain, kerja dua hari, berhenti lagi. Losernya aku.

Aku mula rapat dengan orang yang aku tak rapat. Mereka beri aku macam2 pengalaman. Orang bersilih orang. Dan.. mereka pergi bagai angin....... fuihhhhhhhhh... bunyi angin nya.

2013. Hampir ke semua teman2 baik, kawan2 lepak, mendiri kan masjid. Tahun paling active aku menghadiri majlis2 kahwin kawan2 aku. Walaupun belom turn aku. Aku, tetap menanti dan beharap ada turn aku untuk itu....

Aku grad officially dalam bulan 5. And yeah walaupun tak berSElempang pink. Aku dapat first class. At least.

Aku mula bekerja di damansara lebih kurang lepas konvo. Sebuah kilang china muslim. And yeah. Jauh gila bapak dari rumah. Jem gila bapak nak pergi dan balik. And yeah, stress gila bapak. Botingkek2 stressnya. And aku ubah fikiran aku. Keluar dari dunia bodoh itu. Macam mimpi ngeri. Hr officer dah macam budak par.

And alhamdulillah. Kptm menyelamatkan aku. Aku tiba2 jadi lecturer di sana. Tiba2. Dengan jiwa raga kosong aku. Aku terjebak. Terjebak. Masuk ini sudah gaji bulan ke enam di sana. Macam2 jadi. Life ups and downs there. Perjalanan masih kabur. Aku belajar mencari diri aku sendiri di sana.

And yeah. Aku ada cinta hati baru. Aku punyai dia masa first gaji aku bekerja di damansara. And yeah si pepel masih berkeadaan baik. The one and only harta yang aku ada so far.

And julung2 kali nya, setelah lebih kurang 10 tahun memegang lesen kenderaan bermotor D, aku accident. Dengan satu kereta perdana. Memang terkezut berox.

2013. Aku masih macam aku. Masih seorang. Masih terumbang ambing. Mencari diri. Mencari jalan membahagiakan mak aku. Mencari jalan menaikkan nasib keluarga aku. Mencari seseorang yang boleh menerima aku apa adanya. Dan langkah, dan niat untuk 2014 supaya yang terbaik dan baik2 aja.

Aku tinggal kan kau dan segala kenangan kau....

2014. May Allah bless me. :)

Nonasanjanaaziz♥

Friday, December 27, 2013

Imperfection

Salam
Hai

Aku dan investigation memang tak ubah seperti aur dengan tebing. Aku dapat jawapan lagi hari ini. Nice.

Satu lagi aku pelajaran hari ini. Wanita tidak perlu kan wajah cantik untuk memikat lelaki. Cukup dengan cara membuat orang lain senang dengan mereka. My imperfection. Aku selalu merasakan untuk hidup seperti manusia, aku perlu perfect seperti orang lain. And again nobody perfect!

That's my imperfection. Aku susah menjadi diri sendiri. Mengapa? Hmm... aku duduk pandang ke depan. Kekalahan ini bukan kali pertama. Kekalahan ini kerana my imperfection.

Dan satu ayat kembali, hidup, tak perlu rumah besar2 cantik2, biar kecil, asal, kita happy di dalam.... aku terharu..

My imperfection.

Wednesday, December 25, 2013

Semua nya cantik

Salam
Hai

Hari malas sedunia. Aku dari bangun tidur tadi memang mood sedikit tidak best. Aku duduk berehat. Sambil membelek2 ruangan fb. Segala pic kawin, honeymoon, babymoon dan newborn aku scroll ke bawah. Satu satu aku like. Dengan harapan aku ada turn untuk itu.

Aku terhenti di satu dua picture. Rakan2 lama. Yang bukanlah jelita anggun bagai fazura segala. Nampak berseri. Cantik. Manis. Dan ayu. Aku admit.

Setiap isteri, nampak cantik manis dan ayu bila di sisi suami. Dan setiap wanita perlu mengahwini lelaki yang buat dia nampak cantik dan rasa cantik bila disisi suami mereka.....

Aku diam dan scroll lagi..

Wednesday, December 18, 2013

Zaman bodoh aku

Salam
Hai

Sehari ke sehari aku nak meblog, tapi asyik takda mood saja. Ahaha. Bukan semua perkara boleh di share disini. Ada la dua tiga malam yang lepas. Aku macam lost sekejap. Yang macam kita tiba2 rasa nak nangis. And yes, aku nangis sepuas2nya. Sampai esok bila bangun memang eyebag sekilo jugak. Memang ada kan moment yang kita sendiri tak tahu mengapa kita rasa sedih. Guilty dengan diri sendiri mungkin.

Dan sekarang. Waktu2 gagah berwibawa begini, bila kena recall apa yang aku sedihkan sampai berjejeh air mata, aku tak dapat rasa pon feeling yang sama macam malam itu. Ehem!

Kita takkan tahu bagaimana orang lain merasa dengan hidup mereka2. Begitu juga mereka, takkan tahu apa yang kita rasa kan tentang diri kita. Cumanya, hidup lah dengan yang realiti ini, dan jangan hidup dengan apa yang kamu harapkan. Kehidupan bukan boleh dibuat2.

P/s: kita memang kadang2 tak faham dengan kisah lalu yang selalu kita anggap "zaman bodoh aku..." dan percayalah, setiap hari pun kita menukilkan kehidupan yang kita akan kata "zaman bodoh aku..." untuk masa hadapan. ;D

Just live your live!

click2

wink..wink2...

nice..