click here!

Sunday, March 17, 2013

Kos human resource management @ uitm

Salam
Hai

Pagi ini aku dapati ada yang search @ google tentang "kos hr uitm bagus ke?" So disini boleh aku share sedikit mengenai kos aku. Begini. Dahulu masa diploma aku ambil diploma in business studies @ uitm jengka. For me jengka is the good place untuk focus study dan mendapat keputusan baik. Sebab nya, kalau kos senang pun tak belajar takda maknanya juga.

Hr is human resource. Yup. So di uitm dalam Bachelor of Business Admin atau pun BBA tu bawah dia ada macam-macam. Di mana korang boleh pilih specialize mana yang korang minat. So lepas diploma dulu bila nak naik ke degree aku tengok transkrip aku masa dip subjek apa yang aku leading habis. So jawapan dia masa diploma, subjek hr aku aku dapat A+. Maka nya aku decide untuk sambung degree in hr

So basicly banyak lagi kos lain. Macam international business. Finance. Transport. Business eco. Islamic banking. Insurans. Marketing. So bagi aku semua nya hampir sama kerana ia di bwh main kos yang sama, business admin. So, dari situ lepas kita pilih ia akan pecah2 kan lagi ikot specialize kita.

Maknanya contoh, macam hr. Ok kita akan pecah kan ikot area yang ada dalam hr. Dalam hr ada recruitment, occupational safety and health, compensation and benefit, industrial relations, training. So aku rasa  5 area ni korang akan belajar if korang ambil specialize in hr.

Dan kalau korang notis. Di syarikat yang besar or kecil pun lah, mereka akan ada satu department yang di panggil hr, yang selalunya hr juga sama dengan admin. Kalau syarikat kecil admin mereka akan buat kerja hr jugak. Dan hr dorang akan buat semua termasuk gaji, recruitment, training dan sebagainya. Nak lagi jimat, company tu akan merge kan hr, admin and finance mereka, kerana bila berkaitan dengan gaji mereka aku guna hr and at the same time buat finance untuk keluar kan gaji tadi. So itu cerita company kecil dan bajet.

Tapi kalau company besar, kebajikan pekerja mereka jaga lebih. In terms of benefit and lain2. Jadi nya sekiranya berada dalam department hr itu setiap bahagian akan di pecahkan kepada 5 bahagian yang lain ikot subject yang kita belajar tadi. So each bahagian akan mainkan peranan masing2. Korang akan dapati berada dalam hr department adalah sebuah pengalaman indah kerana since ia juga admin kita akan tahu segalanya operasi company before ia turun kepada department2 lain. Seronok. Tapi kalau company kecil ok jugak aku rasa.

Kos hr di uitm cukup. Mereka provide kita dengan knowledge yang cukup untuk alam pekerjaan. So nanti di semester terakhir korang akan di hantar untuk internship atau praktikal. So if korang betul-betul minat hr korang cari lah company besar yang ada spesel department. Korang akan enjoy. 5 bulan lama jugak untuk korang timba pengalaman yang sedikit sebanyak membantu korang untuk kerja.

Jadi nya bagi aku hr di uitm ok. Kos yang bagi korang ilmu. At the same time mudah la jugak. Tapi if korang tak study no point jugak. Semua yang mudah atau susah harus di usahakan. Kalau tak semua pun jadi susah.

So kalau berminat nak ambil business admin atau BBA uitm aku suggest korang ambil finance, hr, islamic banking. Dan kalau korang memang ada minat marketing boleh juga. Kena go all out.

Cumanya, bak kata lecturer aku. Siapa jadi hr dalam company hidop mereka lonely. Semua nak bermusuh dengan hr. Kalau korang tiba2 datang untuk makan semeja, semua yang semeja akan lari dok tempat lain. Hahahaha. Itu cerita seloroh saja.=)

Itu saja yang aku boleh kongsi.

P.s: jangan lekeh kan uitm. Uitm adalah universiti nadi melayu dan ia mampu bawa korang jadi manusia berwawasan. Baik buruk sesebuah universiti tak penting asal kan korang jaga diri and go all out dengan study. Chaiyok2!

100 comments:

daredevildahlia said...

salam ,

thanks for the sharing. kita nk tny , biasanya uitm bg degree first choice yg kita pilih ke tgk result jugak kira subj mana yg dpt a? tq.

dayah aziz said...

Kepada awk,
Biasa uitm akan beri ikot 1st choice kite..
Sbb nye dulu kawan2 saya semua plh kos yg sama ktiga2 choice.
Lps tu.. biasa nya lagi, skg saingan kuat skit. So dia akan utama kan 3.0 dulu.. lps tu 2.7 keatas lak.. sbb ada antara kwn2 yg bwh 3 point dulu mcm xdpt trus.. tp for nx sem mcm tu br diorg apply n dpt.. so kne dpt 3point br cmfm dpt kos yg kite plh. Skian.

Anonymous said...

Salam..hai sya dpat degree in hr dkt melaka..sblm ni diploma sya ambil foodservice..so,you rsa jauh sgt ke lari sya pnya course tu? Hr ni one of my list choice la aince sya xtau lagi nak ambil apa..1st choice sya dietitik..advise please

dayah aziz said...

Hai anonymous, tentang soalan awak di atas apa yang saya boleh share dari pndpt sy adalah, bagi saya hr adalah one of kos yg nmpk mcm general, mksudnya semua orang boleh cepat tgkap sebab sometimes ia bagaikan common sense. But still ada teori2 yang perlu di hafal n org suke bc boleh excelent. Psl kos awk ms dip, bg sy xde mslh. Cume kalo awk ambil kos di fakulti business awak just boleh habis kan dgree in two years. Tp bila dari kos lain mb awak akan stat di part two. Mknenye about 2.5 years. Soal boleh catch up or tak, xde mslh. Boleh. Pokok nya stdy. Kalo mnat hr bole trus kan. Uitm mlka best!=p pluang pkerjaan kalo antara hr n dietitik. Hr awk boleh msuk byk ofis di mana2 pon. Dia mcm general. Harap mbantu awk anonymous.

Ieyza Afieyna said...

Salam..sya dpt smbg degree dlm hr jugak. sy wt pnerapn.Msa dip sy amik cos dip in banking. Bla dpt hr sy leh wt pngecualian krdit dan trus msuk sem3 kn? Leh x awk kongsi wt 1 entry mengenai cos Hrm? Subject yg akn blajr ke.cmna wt pngecualian krdit. Btw tq.

Anonymous said...

pengecualian kredit sng je pun..nti hea bg borang pastu isi..jmpa PA..pastu hantar..sng je pun..

Anonymous said...

I'm intered with degree in hrm. Most of the subject memang theory ke??? Cuz I'm not good in memorising -_-

dayah aziz said...

Hrm bukan too theory..tp die byk kene undestand, at the same time memorize keyword.. so kalo dh igt keyword, paham concept, dah bole goreng.. plus, kene tahu byk isu employment. Lagi sng nk igt n phm. Sume subjek hrm dekat dengan employment kite, mknenye ilmu bsic jugak

zakilah nunu said...

salam.. saya tgh buntu nak ambik apa utk degree.. tarikh tutup hjung bulan ni. sy rasa na ambik degree in HR. tp time diploma saya ambik diploma in public administration...

zakilah nunu said...

salam.. saya tgh buntu ni nak pilih apa utk sambung degree.. tapi saya tertarik dgn degree in HR.. time diploma saya ambik diploma in public administration..kire ok ke kalau saya ambik HR sebagai first choice?

dayah aziz said...

Xde slh nya dik. Ade kwn sy ambil public admin masa diploma, lepas tu degree dia ambil hr. Masuk ke sem2 di degree.. dpt sikit pengecualian kredit. Ambil kalo minat. No problem.;)

zakilah nunu said...

terima kasih, info yg sangat membantu saya..HR 3 tahun je kan. so, kalau saya dapat HR utk degree nanti kena 2 tahun setengah je kan? degree HR selain uitm melaka, ada dekat mana lagi ?

dayah aziz said...

Yup.. klo awk dr uitm kos lain, bese 2.5 taun.. hr uitm ade di shah alam, melaka, perlis n kalo tak silap perak ade juge.. good luck dik.. blja rajin2

zakilah nunu said...

ohh.. tq sis..insyAllah I will try the best. esok baru nak isi penerapan utk degree. btw, thank you so much. :)

Anonymous said...

hii cik dayah..nak tnye skit, saye ni asal daripada dip civil engineering (uitm jengka gak :D ), pastu ingat nak tukar course HR. Ramai kawan2 terkejut sebab macam jauh sangat lari tp actually, mase dip dulu, saye just boleh score subjek yang menghafal je. So, sy dengar subjek HR ni senang skit nk score sbb bnyak menghafal je. Dayah ade pape cadangan lagi x yang course bnyak menghafal je (i've had enough with this calculation thingy already)??nk isi penerapan nnti ade dalam 3 pilihan kn?atau better ketiga2nye saya plih yang bawah fakulti business je smue?

dayah aziz said...

Hai anon.. civil engineering? Waa jauh nyempang, but i understand. Kdg2 strength kite bbeza2. Byk kos mbaca. Dlm bsnes je kite ade, intenational bsnes. Marketing. Bsnes eco, hr. So kalo sy pasti sy plh hr, sng nk score. Slain tu kalao nk mcm politikal sc, bole ambil kos public admin. Tapi degree punya, utk plh tu xksh dik. Kalo 3 3 kos yg sm pon xpe.

Anonymous said...

Salam.. Saya Nk tanya.. diploma in management ni kn ada banyak.. Kalo Nk further degree dlm hrm.. Saya patut amek diploma in what management yg sesuai utk further degree nanti.? Saya cadang Nk apply uitm je.. Hehe.. Tolong yea

dayah aziz said...

Utk amik hrm. Dip bsnes management paling ssuai. Coz hrm is under fakulti bsnes;)

Anonymous said...

Ada brape cawangan uitm yg tawarkan dip bsnes management ni? Dan lagi satu.. Nk tahu contoh2 subjek yg akan diajar dlm dip ni.. Tq

Anonymous said...

Kak.. Kos bsnes management ni banyak baca dan hafalkan? Saya takut la kalau Ade calculation yg susah gile kt dalam kos ni.. And satu lagi.. Brape banyak uitm yg tawarkan dip bidang ni

dayah aziz said...

Utk bsns mgt subjek tak ssh sgt. Kalo ade clculation pn dlm matematik dia, mcm matematik moden, lps 2 ade 3 jnis subjek account. Mmg bole score.. kalao kena hafal pn xberat mcm law pon sbjek dia.. dont wery.. klo rjin blaja takde mslh.. sume bnde perlu kan usaha dik.. chaiyok2 cwgan. Bsnes ade byk.. jgka,mlka, klntn.. dan bberapa lg dik.. bole sevey di wesite uitmp

lissa jamil said...

Hi. Nk tanya sikit. Degree HR ni uitm de buat pjj @ PLK ke tak ye ? Kalau dari dip OM , okay ke amik HR ? I mean sesuai ke ? And lastly, org cakap hr ada byk calculation, betul ke ?
Hope boleh reply :))

dayah aziz said...

Hi lissa... ade pjj for bba hr.. kalo dari om mmg boleh amik hr.. coz om now mmg under bsnes faculty... and mmg agak link... for calculation, most of the subject mmh reading... klo ade clculation pon sgt skit.. klo x silap sy dalam 3 ke 4 sbject.. but only for simple math... overall... klo u om... mmg bole la bwk hr... coz.. rmai gak kwn yg ambil hr lps dip om... hrp menjawab...;)

lissa jamil said...

Mm okayy. Thanks ya. Btw HR brpa tahun ? And klu pjj brpa tahun lak ?

dayah aziz said...

Klo full time, tanpa pengecualian krdt awk boleh habis dlm 3 tahun... kalo ade pengecualian krdt, awk boleh jadi 2.5 years or minimum 2years.

Kalau utk pjj, die depends on bp subjek awk ambil. Maximum boleh ambil 6 sbjek.. tapi very tough, biasa orang ambil dlm 4 sbjek per semester... so tgk la bp byk sbjek awk kne ambil. Lagi byk pengecualian krdt lg cpt habis. Normally die dlm 3 ke 5 tahun.

And one more.. yuran.. die kire rm150 for 1 credit hour. So andai kate satu sbjek 4 krdt, u times 150 to 4. So dlm rm600. Per subjek. Klo 3 or 2 akan lebih murah. So datz y, org ambil 4 sbjek saja per semester due to high cost. Tq.;)

Utk kpastian u boleh call uitm trus. Coz i just got the info from my fren story.

Hunney Arda said...

Salam, kan akak dh penah ambk dip in business kan? HR ni dia under fakulti yg brlainan kan dr business punyr fakulti? so cm ne akak could make it to HR? susah ke akak nk jump to another faculty? if dr dip of public admin to bach of business admin in marketing cm ne eh kak? blh ke?

Hunney Arda said...

ohh. sye ade buat research sikit td psl HR tu. HR tu kite divberi pilihan utk ambk masa final year kan? so yah. bkn under fakulti yg lain kan?

Anonymous said...

Salam dayah..sy dari diploma invest then nak ambik hr..bole lompat tak ke sem 3??tq:))

dayah aziz said...

Honey arda, u ambil dip di mana? If di uitm, dgree hr mmg under bsnes faclty, so xde mslh utk jump tru ke sem 3, kalo public admin mmg akan ke hr mmg akan ke sem2, but.. i'm not sure about the latest prctice, but stakat yg i tahu mmg bgitu,, if dari dip bsnes ke marketing juga sm.. coz bsnes faclty consist of dgree in marketing, hr, insurance, ofce mgmnt, ib, bsnes eco, operation mgt, islamic bnking, transport yup... gudnluck


Utk anonymous, investment masih dlm bsnes fclty right? Then i think u akan trus ke sem 3... gud luck... if u dari samr fclty u will get transfer credit, but if u dari fclty lain, it depends on the sbjct taken...

dayah aziz said...

Honey arda, u ambil dip di mana? If di uitm, dgree hr mmg under bsnes faclty, so xde mslh utk jump tru ke sem 3, kalo public admin mmg akan ke hr mmg akan ke sem2, but.. i'm not sure about the latest prctice, but stakat yg i tahu mmg bgitu,, if dari dip bsnes ke marketing juga sm.. coz bsnes faclty consist of dgree in marketing, hr, insurance, ofce mgmnt, ib, bsnes eco, operation mgt, islamic bnking, transport yup... gudnluck


Utk anonymous, investment masih dlm bsnes fclty right? Then i think u akan trus ke sem 3... gud luck... if u dari samr fclty u will get transfer credit, but if u dari fclty lain, it depends on the sbjct taken...

Anonymous said...

tq dayah:)
skrang sangat dilemma nak ambik degree in finance or human resource..btw thanks for the info..n dari experience dayah kan hrkan senang x nak dapat kje n banyak vacancy tak?tq:)

dayah aziz said...

Hr adalah kos yg agak general, for me if kite xdpt kerja hr at least we have another solution like joining admin, or we go to the specific area like training, recruitment, osha, or industrial relation. Bcoz kat luar sana there's a lot gak company yg make specialize in hr area, cumanya for the first job we have to sacrifice and gain knowledge gila2 so that after a year ke boleh la cr kerja yang related field and sedap. Tp utk first job mmg xleh nk dmand, any course pun actually mcm tu. The reason y fresh grad rmai xkeje bcoz they are too choosy. Mcm juga i ms mula2, once u sacrifice then there's a way for u. So gud luck babe.

Anonymous said...

Tengah sedap google pasal degree HR terjumpe blog ni. Bila nengok gambau macam kenal tapi abaikan. Tapi hati tu kuat rase macam kenai. Lalu terstalker lah kejap. Haha MISS DAYAH mis osha den! Thanks entry berguna ni. Dah berkurun baru saye bace. - Taufiq kot kenal lah.

Mohd Fauzi said...

Salam..nk tya pendapat...sy adlah penjawat awam..then yuk majukan pgkat nk kena ada degree dlm bidang apa sekalipun..kos pa yg mudah tuk pjj..skrg sy diploma engineering..tq.

Mohd Fauzi said...

Salam..sy nk tya pendapat...sy adlah penjawat awam dan utk majukan pagkat syarat kena ada degree xkisah la kos apa sekalipun (asalkan degree)...so degree kos apa yg mudah tuk pjj..skrg sy diploma engineering.

dayah aziz said...

Salam fauzi, sy bkn lah org yg arif dlm semua bidg, tetapi jika fauzi minta pndpt sy, mlihatkan kos fauzi tu, mgkin minat fauzi akan menjurus kpd engineering, dan ditakuti fauzi rasa rimas pulak dgn sbjek mmbaca sperti kos2 mgment dan sbagainya, tetapi dah tentulah kos2 mngment seperti bsnes mudah bg mereka yg dah biasa dgn kos yg lebih ssh sperti engineering. Namun begitu, utk pjawat awam kos yg paling secocok adalah kos2 berkaitan dengan pentadbiran awam kerana dia ada sbjek2 yg berkaitan dgn politik policy undang2 dan sbgainya, mmg sbjek mmbaca, di uitm pun ada. Ttapi jikalau fauzi nak yg lebih mudah, yg hnya lesen sebagai dgree holder bagi sy hr slh satu yg boleh score, slain itu islamic banking, atau pun finance. Tetapi seperti yg sy maklum kan, kebanyakannya sbjek mmbaca. Hr palg umum dan mudah score. Good luck.

Anonymous said...

Salam kak. Sy bru je hbes diploma in science kat uitm. Then sy mint sgt nk amek kos hr nie. Tp sy xde langsung basic akaun and business. Boleh ke sy score klo sy amek kos hr ni tnpa ad bsic pon? Ad kos bab akaun jgk ke? Harap dpt bntu.

dayah aziz said...

Salam adik, ambil kos diploma ape ye sblm ni? Hr ni mmg under bsnes fakulti, takda sbjek acc berat pon dlm hr, cuma itu lah nak tau adk dari kos ape.. klo dari kos2 mngment mgkin sbjek acc dpt pengecualian, tp kalo dari kos yg jauh dari mgment mungkin kena ambil smula acc dan math, tp jgm riso, math dan acc utk hr hanyalah di tahap basic... dan bole score.. cuma perlu rajin baca, buat mindmap, hafal dan faham. Insyaallah ape pun akan bjaya. Yg pntg usaha. Gud luck!

Anonymous said...

Salam,kak subjek apa yang perlu score dalam spm nak ambil bidang ni ? then ada tak peluang nak smbng oversea ?

dayah aziz said...

Sbjek ape? Hmm adek nk masuk bsnes or hr? Basicly kalo bnde2 mcm mgmnt ni kene score mcm accountg ke matematik bi n sej, tp utk masuk universiti skg kene dpt result power la.. sbb nk bsaing dgn budak2 pandai kat luar sn... but bm, bi , math sjarah msti score, at least 8 credit with 5 6 a gak la utk masukmuniversiti

Anonymous said...

Hi kak dayah . Saya lepasan matrik. Nak tanya, ada ke stud from matriculation yang jump to hr. Mostly deg in hr ni ada kat shahalam, melaka, perak eah ? pastu deg biasa dia pilih choice kite yang first ke ?

itU TaKdIr hIdUpKu said...

Hai..sis dayah..sya nk tnya pndapat sis..sblum ni sya ambik dip land survey...sya nk smbg degree dlm pgrusan sumber mnusia..rsa nya bleh x??? rsa mcam jauh sgat lari dri kos dip sya...sya ad minat dlm pgurusan..kakak sya ckp ambk hr nie susah??? Smua bnda kta bt...sya pom skrg dlm dilema nak ambk kos ape untk smbg degree...sya mnat nk bljar lagi dri kerja skrang..help sis???

dayah aziz said...

Jauh mmg jauh dari your diploma. Tp klo minat y not.. ok je.. degree hr ni sng.. nak2 klo u mmg dah blja bnde yg lebih ssh.. its around us tau.. sng sgt.. klo kerja pulak.. byk.. byk choice... klo tak dpt kje si hr bole amik kerja di admin.. so tpulang la.. klo tanya susah ke sng.. jwpn dr akak mmg sng...

ash said...

Hi sis,nak tanya sya nie minat sgt gn bidang HRM n nak sambung dgree HRM bgi sis sh tak HRM nie..Kalo study HRM duwi bahasa ke ? bgi sya susah if study dlm bi ^_^

dayah aziz said...

Hai ash.. dont worry so much about language... klo di uitm mmg xde dwibahasa.. but i know u can do it.. cause actually me also not really good in english.. but i tend to work hard.. boleh la sikit2 dik... disitu lah masa dan tempat we develop ourselve kan.. so dont worry lah... mmg hr ni xssh dik...

Nurfatin Nadia said...

Salam kak dayahhh. I really impressed with your explanation.. sya amik dip english communication.. And berminat sgttt nk keje2 office hehe. I mean berminat nk amek hr utk degree nt.. Rasanya jauh menyimpang xdri kos dip sy skrg.. hehe.. sng xhr ni kak dayah? And blh buat entry psl each subjek x utk kos hr ni kak ? hope u can help =)

Anonymous said...

salam, nak tamya kalau lepas an spm nk ambik kos HR ni atleast berapa 'A' ?

Anonymous said...

salam, nak tamya kalau lepas an spm nk ambik kos HR ni atleast berapa 'A' ?

dayah aziz said...

Actually bp a u nak kne dpt depends on uni or institusi mana u nak g.. kalau u apply for kolej normally lebih sikit requirement die.. kalau uni biasa lebih strict.. so depends.. klu uitm.. dip hr blom ade.. di uitm hr adalah di prgkat dgree.. di kptm ade dip hr..

Anonymous said...

nak tanya kos HR ni banyak lelaki ke perempuan? Urgent!

Nuramalina Abdul Rahman said...
This comment has been removed by the author.
dayah aziz said...

Amalina... kalu u om.. biasa masuk uitm utk ded hr u akan masuk sem dua.. means that awk akan stdy utk sem 2 3 4 5 dan 6 prktkl.. xbyk calculation... ade satu dua sbjek saja..

dayah aziz said...

Xtau byk lelaki or ppuan.. tp universiti mmg byk pmpn.. most of stdent hr.. pmpn

Nuramalina Abdul Rahman said...
This comment has been removed by the author.
dayah aziz said...

Oo ye x ye.. cohort baru ye.. ms zmn sy om xsm fakulti.. so mb skg sem3 gak.. tgk pd sbjek yg awk dh pnh ambil.. hr uitm ade di mlka.. perlis n shah alam..

Anonymous said...

Salam dayah

Diploma ape yg pling sesuai utk diambil utk melanjutkn pelajaran ke HR nnti degree???

Hope cpt bls...nak isi UPU ni

dayah aziz said...

Diploma ape..? Kalo di uitm diploma pĺg ssuai utk degree hr is diploma in business... if di tmpat lain sometimes ade dip in hr.. tp kalo upu.. so far di uitm ade dip in business or om..

nurul wahida said...

salam..sis, i really need ur help..i tertarik dgn ur entry pasal hrm..actually saya dari ipta lain dan course civil eng..boleh ke saya sambung dlm kos hrm?dan berapa tahun?

Nasuha Nordin said...

salam.. sis, sy sekarang dlm dilema.. xtahu nak plih kos apa utk smbung dgree. Skrg sya dip Banking sem akhir. Tapi sy rasa berminat dgn HRM ni stelah baca entry & komen2 sis tu.. Sya nak tau, betul ke HRM ni byk subjek LAW? Sbb ada dgr mcm tu.. Sye mmg lemah sbjek Law...huhu

dayah aziz said...

Klo nk ikot under faculty kite.. sbjek law yg akan di ambil hanya employmet law.. tp akan ada sbjek industrial relations... ade step2 procedure sikit bknaan law juga... dan sikit safety law.. tp insyaallah simple je

Anonymous said...

hai saya macam berminat dgan kos hr ni, saya ada terbaca awak kata ada dekat kptm kos dip in hr, boleh bg link atau details? dan fakultinya dekat mana ye. saya dh cri tp jumpa yg bussines. bukan direct hr. harap dapat ba;as cepat sbb nak isi u[u. thnaks!

Anonymous said...

dip hr di kpt tu boleh bg link tk

Anis said...

Hai. Nak tnya. Kalau kos ni, dia nak subjek apa ye utk spm? Saya bdk lepasan spm 2014. Spm saya ambil aliran sains tulen.

Anonymous said...

hello , saya nak tanya , course islamic banking masih berada di jengka ke ? atau sudah dipindahkan ke tempat lain ?

Anonymous said...

Dip in hr ada kat kptm kuantan☺️

Anonymous said...

Salam. Thanks fcor the sharing. Akak, sy nak tanya, sy budak asasi sains and mmg takde basic account lgsg, then sy berminat sgt nk futher degree dlm hr, akak rasa boleh tak? Sesuai tak? Did it need high qualification?

Anonymous said...

assalamualaikum sis saya nak tanya time dip saya amik dip in business management pastu time degree saya ambil business information technology tp saya x minat kos ni ayah saya suruh juga ambil sbb nak cepat habiskan degree...saya sebenarnya lagi minat ekonomi....so camne ek sis....da 2 tahun saya ambil degree dgn kos yg saya x minat tp masa degree ni saya lagi satu sem nak habis...so camne ek sis....

RABIATUN AHMAD said...

Salam sis..kalau student matrik mcm mne flaw dlm hr ye..msih lg confius dlm hr ni..mohon penjelasan tq

RABIATUN AHMAD said...

Salam sis..kalau student matrik mcm mne flaw dlm hr ye..msih lg confius dlm hr ni..mohon penjelasan tq

RABIATUN AHMAD said...

Salam sis..kalau student matrik mcm mne flaw dlm hr ye..msih lg confius dlm hr ni..mohon penjelasan tq

RABIATUN AHMAD said...

Salam sis..kalau student matrik mcm mne flaw dlm hr ye..msih lg confius dlm hr ni..mohon penjelasan tq

Anonymous said...

just nak tanye kalau mase degree kita amek HR pastu nak smbg master kita nak amek bidang ape yang pling sesuai ye. Harap dapat membantu.

Anonymous said...

hi salam sis. saya nak tanya. saya pelajar dari ipt swasta. dan saya baru sahaja isi borang uitm intake march dlm course hr. sebab semasa di ipt swasta saya ambik dip in hr gak. awk rasa saya dpt tak masuk uitm? just takut peluang tu tipis bagi student yang dari ipt swasta ni. hope sis dpt reply. thx

Anonymous said...

Salam ,kak saya nak tanya saya nak ambk diploma bussines admin ..subjek tu banyak kira2 n mt ke ? Saya pandai menghafal je ....saya budak sastera time skola dulu

Anonymous said...

Assalamualaikum akak .Sye student lepasan spm dan sedang menunggu result .Sye nak tanye ,sye mmg bercadang nak ambik hr tp masa permohonan upu , dekat uitm tak tawarkan course hr pon .Sye tengok satu2nye institusi yg tawarkan Unisza but sye mmg nak masuk Uitm .So mcm mana nak ambik course hr dekat uitm tu ? Tq ..

daiaziz said...

Wsalam. Ipt swasta ye. Bgantung pd nasib dik. Xslh pun mncuba. Sbb nya u have to compete dgn bdk2 pnerapan yg mmg dr uitm sndiri. Apa2 dont give up. Bole cuba apply kos hr di kuis. Unisza juge.

daiaziz said...

Setau akak di uitm mmg takda diploma hr. Dgree ade bba(hr). Klo adek nk jgk kos hr bole pergi ke unisza tau pn kptm. Mereka ade tawar kan diploma hr. Klo minat masuk uitm. Ambil la diploma in business. Nt naik ke dgree bole apply degree in hr. Mcm akak dulu.

daiaziz said...

Diploma in business ada kire2. Ade mmbaca. Dia balance. Tp kire2 nya tak la seteruk add math. Sbb akak yg tak suke math pn bole buat.sbjek kire2 spti finance. Investment. Microekonomi. Macroeconomy. Costing. Accounting. Eh byk pulak. Tp die bkn la srentak dlm sem yg sm. So dont wory dik. Chaiyok2.

daiaziz said...

Hehe. Bole ambil ape sj dik. Mcm sy ambil master in hr juge. Sbb sng. Tp nk ambil mba ok je. Lebih general.

daiaziz said...

Klo matriks? Klo nk ambil hr bole la apply upu. Nt kos awk dlm 3taun. Mksd akan mksd dr sem1 la.

daiaziz said...

Klo lagi satu sem nk hbs lebih baik awk hbs kan aje. Klo mnat ekonomi bole smbg stdy kmudian. In shaa allah ade hikmah disebaiknya. Chaiyok2

daiaziz said...

Boleh. Smua bnde bole blja. High qualification? Mksd?

daiaziz said...

Boleh. Smua bnde bole blja. High qualification? Mksd?

daiaziz said...

Klo lagi satu sem nk hbs lebih baik awk hbs kan aje. Klo mnat ekonomi bole smbg stdy kmudian. In shaa allah ade hikmah disebaiknya. Chaiyok2

daiaziz said...

Klo matriks? Klo nk ambil hr bole la apply upu. Nt kos awk dlm 3taun. Mksd akan mksd dr sem1 la.

Anonymous said...

Tq tuk smua info..hrap dpt ikut jejak sis dpt score dgree dlm hr ni..esok daftar kt arau..debor lak haha..doakan sya ea:)

Anonymous said...

slm..sis,,
nk tnye let's say la mse dip dlu kos marktg but now amek hr..
kn ade subjek bleyh wt pc kn..tp sye x dpt..should be la kn klu dlm course outline tu dh sme just bley wt pc kn..mcm mse dip dlu ade amek micro n macro eco..rigth now dh x yah amek eco la kn..

Nur sabrina said...

Salam kak, sya nk tanye, saya sekarang dlm course diploma pendidikan awal kanak-kanak, dan dlm sem akhir... Saya bercadang untuk degree nk ke course business, tp dlm course tu de byk jenis kan cth nye marketing,intenational bsnes dll... Saya minat dlm merancang strategi n create idea dlm business... Jd akak rse Yg mne yg sesuai untuk minat saya?

Anonymous said...

Salam kak. Sy nak tanya if sy frm dip in sport studies, sesuai tk nak ambik degree in hr? Jauh sangat tak tersasar? Hahaha😂. & kalau sy smbung degree in hr, sy akan start dgn sem 1 balik ke?

Anonymous said...

Salam sis. Sy dip frm investment analysis. Nak tanya degree in hr is better/ degree in marketing better? Yg mana satu peluang pekerjaan lebih byk?. if u don't mind, can i hv ur email? i nak minta keterangan lanjut nnt. Im still confusing😔

mika said...

Salam kak, sy dari dip tourism managament dari ipta lain. sy berminat nak sambung deg in hr dkt uitm. Akak rasa jauh tersimpang tak and berapa tahun pulak masa yg perlu diambil ? Terima kasih

Anonymous said...

kak, can you give me your email sbb nak tnya lebih lanjut pasal kos hr ni.p reeeeettyyyyyy pleaseeee. thanks.

Syira Nur said...

Haii..sy bru hbis dip in banking dkt uitm. Plan nk smbg degree in hr.. So,sy nk tnya slaluny dpt kt uitm mana yee kalau apply hr ni?

Syira Nur said...

Haii..sy bru hbis dip in banking dkt uitm..Plan nk smbg degree in hr..So,sy nk tnya slalunya dpt uitm kt mna kalau apply hr ni??

Anonymous said...

salam akak, sy nak tnya. ermm dalam course HR ni apa yg kita belajar? some of my friends ckp kalau ambik course hr ni kena active sikit. banyak public speaking la apa la. pastu banyak event kat luar. betul ke?

Anonymous said...

hi, saya amik office management and technology tapi under fakulti business management dekat uitm jadi boleh ke saya terus ke sem 3 bila amik degree hr?

Anonymous said...

salam..sy tgh bkerja sbgai penjawat awam..nk tnya, nt sem akhir adakah sy masih perlu intern?

Anonymous said...

Salam sis. Saya student matrik. Memang ambik pure science. Takde basic acc ke apa langsung. Degree nanti nak ambik business management tapi tak tahu nak ambik yang mana. Boleh sis suggestkan yang ok? Setakat ni saya berminat dengan finance atau international business

Unknown said...

HI SIS, I DULU AMIK OFFICE MANAGEMENT MASA DIPLOMA DULU, SIS RASA UTK HR NI OKAY KE AND APA SUBJECT YG TOUGH YE?I DPT DKT CAMPUS BANDARAYA MELAKA

Anonymous said...

Salam sis ..degree marketing ada calculation x ?

click2

wink..wink2...

nice..