click here!

Sunday, July 21, 2013

Aku cerita pasal kos HR lagi

Salam
Hai

Entry ini aku buat khas sebab ada permintaan dari rakan blogger untuk aku share sedikit tentang kos human resource management atau dalam bahasa melayunya kos pengurusan sumber manusia. Aku rasa masih ada lagi mereka2 yang kurang paham tentang apa itu HR atau sumber manusia.

Dalam sesebuah organisasi, jabatan sumber manusia atau hr bertindak sebagai satu jabatan yang menyelia atau menguruskan sumber manusia yakni pekerja2 dari segi gaji, pengambilan, latihan, hal2 disiplin dan juga bonus kenaikan pangkat dan berkaitan dengan pekerja. Ada juga sesetengah syarikat atau organisasi yang tidak ada jabatan hr atau memiliki jabatan hr yang kecil.

Tentang kos sumber manusia, aku merupakan salah seorang graduan sumber manusia dari uitm melaka. Kos pengurusan sumber manusia atau HR adalah berada di bawah fakulti pengurusan perniagaan. Maknanya ia adalah salah satu cabang management atau business admin atau BBA (bachelor business admin).

Semasa diploma, aku merupakan salah seorang dari student diploma in business. Berada di bawah fakulti business. Begitu juga dengan kos2 seperti banking, om, apa lagi dan lain2. Jadi bila masuk ke degree, aku terus lompat ke part3 memandangkan kami, yang berada di bawah fakulti yang sama diberi pengecualian keredit. Apa itu pengecualian kredit? Pengecualian kredit adalah kelebihan di mana pelajar yang berada di diploma di fakulti yang sama bila naik ke degree ada beberapa subjek yang mereka boleh skip atau tak perlu ambil lagi.

Contoh, macam aku, ke kos hr, subjek sperti acc, finance, language 1, 2, kokurikulum, law, ib, marketing, operation, it ctu yang dulu tak payah ambil lagi. Tapi ia adalah berbeza mengikut kos2 yang lain. Yang macam aku nyatakan td adalah untuk hr. Makanya masa masuk part3 dulu, aku ambil dalam 6 7 subjek gak. Kena strugle walaupun nampak macam senang. Hasilnya keputusan part3 dgree aku tak berapa membanggakan pun. Haha.

Tapi bezanya, siapa dari fakulti uitm yang sama bila lompat degree mereka akan naik ke part3. Kalau tak, biasa mereka akan start di part2 untuk kos lain ke hr. Faham? Tak tau nak terang.

Antara subjek HR yang akan korang belajar ialah, hrm, organizational behavior, occupational safety and health, research method, qmt, labor eco, recruitment, performance mgt, hrd, quality, compensation, employment law, IR, stratgic mgt, dan knowledge/risk mgt. Ha.. panjang lebau aku bagi senarai.

Secara kesimpulannya, semua subjek ni lebeh kurang subjek membaca and kena hafal. So memang kena stdy n hafal. Baru boleh excellent. Haha. Aku pun tak bagus sangat masa degree. Asyik berjimba. Tapi seronok. Uitm melaka best, hidup macam student dewasa. Hidup sendiri. Environment macam office. Ahaha. Cumenya, kena pandai jaga diri. Jaga terlampau leka.! Study tetap no1.

Apa lagi nak share. Itu saja kot. Selamat belajar adek2. Kos HR memang best. =)

Harap membantu. Tata.

26 comments:

hafiz said...

salam, saya nak tanya. kalau saya dari course om, nk ambil degree in finance, ada pengecualian kredit tak?

dayah aziz said...

Hafiz... dulu om bukan bawah fakulti bsnes. So dorg dpt pengecualian krdit tp ke sem2. Tak sure skg.. sbb skg om bwh fakulti bsnes dah

Nurul Akma said...

salam sis. saya dip kos HR ni. sem 1 biasanya belajar subjek pe?

Nurul Akma said...

salam sis. sya amik dip kos HR ni. sem1 biasanya bljar kos pe? sume U sama je ke subjek dia?

Anonymous said...

Salam..kite pun dpt dgree hr kt melaka jugk..bru nk msuk..so frst sem bpe subjek ey?hr ok tak?risau pulk..huu

Anonymous said...

Salam sis, kite dapat jugak kos HR ni dekat upm. Tapi itu bukan pilihan pertama pun. And takpenah buat research pasal kos ni. Dah dapat baru buat research haha. Takut jugak kalau kalau takdapat nak bawak. Anyway kos HR ni okay tak?

ZUR'AIN AIEN said...

akakk .. saya mmg minat course HR .. saya macam confius masa diploma nak amek course apa utk saya dimudahkan amek course HR .. saya bru lepasan spm 2014... apa yg saya baca dri blogger akk. dip amek pengajian perniagaan ke? dan lps tu degree amek pengurusan perniagaan ? utk uitm punya ? saya btul2 berminat sgt .. tp tak tahu bagaimana... boleh sis recomend kn dkt saya bagaimana.. email : puffyymunchet@gmail.com tq :)

Jejemari Kepochi said...

salam sis. Sy lemah sikit bab mengira ny. Course hr ni bnyk mengira jgk tak ? Dulu sy amek banking bnyk juga mengira mcm bisness study.if tak bnyk mngira mcm banking sy na apply hr.

daiaziz said...

Xsure dh skg.. sbb dh tukar kot

daiaziz said...

Hr ade gak sbjek mngira.. tp byk mbaca dik.

Anonymous said...

salam sis. kalau amek cos hr blh ke psikologi x?

ikaa aff said...

Salam sis, kalau kita dapat kos degree yg start drpd part 3 tros, slalunya smpai part bpe yee termsuk yg praktikal skali ?

daiaziz said...

Klo zmn sis dulu.. part 3.. lps tu part 6 prktikal la.. so mknenye dua taun jela klo stat part 3. Klo stat part 1 3 taun.. part 2 2.5 taun. But im not sure klo ade prubahan.

siti arafah said...

Mcm mne dgn student dip in bis dri universiti lain yg nk ambk deg HR kt uitm,kne strt dari part 1 ke??ke mcmne?

daiaziz said...

Dik.. jatuh di sem mana sis tak pasti.. tp actually diorg akan match kan jugak sbjek tu.. sbb.. bdk dr poli pon still ade pengecualian kredit n bila potg2 mgkin di sem 2..

daiaziz said...

Dik.. jatuh di sem mana sis tak pasti.. tp actually diorg akan match kan jugak sbjek tu.. sbb.. bdk dr poli pon still ade pengecualian kredit n bila potg2 mgkin di sem 2..

Anonymous said...

Sis. Apa kelayakan utk msuk ke kos ni. Btw saya pljr lepasan spm. Result 3A tp addmath failed. Boleh ke saya dpt kos ni?

Unknown said...

Sis,HR ni bab kire² xbnyk sgt ek..sbb sye bab kekire ni low sket tp kalo bab hafal boleh la..sbb mmg suke membace..sushx HR ni..nk pndpt jer 😊

Ain Ruzman said...

Sis,HR ni ad kire² tak,sbb kire²ni low sket tp kalo bab menghafal boleh la sbb mmg suke membace..Hr ni sshx sis..nk pendpt jer

Ain Ruzman said...

Sis,HR ni ad kire² tak,sbb kire²ni low sket tp kalo bab menghafal boleh la sbb mmg suke membace..Hr ni sshx sis..nk pendpt jer

Ain Ruzman said...

Sis,HR ni bab kire² xbnyk sgt ek..sbb sye bab kekire ni low sket tp kalo bab hafal boleh la..sbb mmg suke membace..sushx HR ni..nk pndpt jer 😊

Anonymous said...

Salam. Hai sis. Saya nk tanya kalau lepas spm masuk matrik , ada chance lg tak utk ambil degree HR? Mana lg better? Ambil degree HR or matrik? Thanks :-)

Anonymous said...

daiaziz

btul ke kalau cntoh sye dip. dlm course om n sye nk amik degree human resourse,sye tetap kne amik sbjek yg pnh gagal mse dip,mse amik cos om dlu?????
Soalan sye yg ke-2,sye tiade pngalaman bkrja,aritu sye terlpas utk bt pnerapan ..so,skg sye akn mhon under ijazah..pointer dip. 3.21 lps ke??mmg syarat utama kne ade pngalaman bekerja ke??ade peluang sye dpt human resource tk??

Tlg jwb sis..hmm.sye perlukan kepastian
May Allah bless...

Meow Kutty said...

salam akak..sy stellamaris...panggil jerk kecik..sy nk tnye nie sy tgh blajar kos system computer n supporting kat kolej komuniti jasin melaka..abis blajar sy nk buat diploma human resources..blh x..tlg jelaskn skit psal nie kak..tq kak..

amer sholihin said...

Hai sis.. Cume nak tanya pengalaman sis or kawan-ii sis.. Ada ke org yg grad dip in HRM pergi ke medic course tuk degree? Mcm opthometry.. Safety and health.. Biomedic..

Anonymous said...

hi sis :)
nak tanya, sekarang nak ke HR ni kena ambik course apa untuk diploma? saya lepasan SPM 2016. mohon pencerahan, tq.

click2

wink..wink2...

nice..