click here!

Thursday, April 25, 2013

Sudut gelap rumah

Salam
Hai

Semalam saat aku online di ruang tengah rumah bahagian atas, aku terdengar bunyi sesuatu dari bawah. Tersentak aku. Namun, kelegaan kembali memancar selepas aku dapati mak pulang. Dia membawa bersama rakan lamanya.

Sayup2 itu aku dengar satu dua butir perbualan mereka. Aku mati kan diri di atas saja.

Mereka duduk di ruang tamu rumah. Ini merupakan kali pertama rakan lama mak datang ke rumah kami. Di satu bahagian dinding rumah tersemat dua buah bingkai gambar. Gambar konvo kami dua beradik. Yang atas Aus dan yang bawah, aku sewaktu diploma.

Dinding itu betul2 berada berdepan dengan tangga. Angin membawa suara kawan lama mak, "yang ini anak2 awak ye?" Emak menjawab dengan penjelasan yang aku tak dapat tangkap dari ruang atas. Yang aku boleh dengar hanya "Anak awak yang perempuan ni cantik muka dia.. putih.." tet.

Aku membetulkan duduk aku. Hidung mulai kembang tak kuncup2. Tak kisah pujian ikhlas atau tohmahan. Yang aku mahu kata 'i know already auntie. Tq very2 much'

Hai lah dunia..

Monday, April 8, 2013

Fight your nebesness

Salam
Hai

Tempoh hari aku mendapat kejutan budaya masa pergi interview. Interview directly dengan bos. Kekwat habis nyah bos berkenaan. But dari itu i've learn something. Huh! Kita kena ada character.

Sebab aku dah terlampau neves masa ituh, aku memang keras dah jadi robot. Tapi lepas a few minutes and aku laju2 lawan neves dan aku akhirnya jadi aku. Dalam hati aku berkata2 apa nak jadi pon jadi. Kalau kau nak ambil aku sebagai pekerja kau ambil. Tak ambil pun tak mengapa. And dari itu, aku berjaya berbalas2 pendapat dan soalan. Sekali dengan gelak tawa hilai. And aku berjaya buat dia gelak.

Bermaksud takda la singa sangat dia kan. Tips dia, fikir yang kita juga berdepan dengan manusia biasa. And tips lagi, yap memang kamu berharap untuk kerja itu. But, sebab kerja adalah untuk long term, just jadi diri kamu, bermakna bos kamu harus terima macam mana kamu. So bila dia boleh terima segala kekurangan kelebihan dan lain2 kamu akan lebih selesa.

Tapi jawapan interview tu belom tahu lagi. Just hope for the best.

Itu adalah bagaimana melawan nebes waktu interview.

Ps: dah kalau kate bos sebaya kau nyahhh

Friday, April 5, 2013

Reset minda

Salam
Hai

Sebab tak tidur lagi sebelum tidur maaf kan orang sekeliling.

Bangun pagi2 esok, celik je mata harus ucap alhamdulillah. Sebab masih hidup dan ada lagi peluang berbakti di muka bumi. Sembahyang subuh.

Lepas itu, buang segala yang negatif. Kalau bercampur dengan orang2 yang negatif pun buang mereka sekali. Focus untuk kejayaan. Percaya pada diri. Everyone has their own ability. Gituhhh!

Bertindak. Buat apa saja yang patut. Jangan duduk saja.=)

Berdoa!

Ps: cakap senang. Sila buat! Untuk diri sendiri renongkan.

click2

wink..wink2...

nice..