click here!

Thursday, July 25, 2013

Ada yang kita kena sabar

Salam
Hai

Aku macam samseng. Mungkin itu yang terlintas di minda orang bila tahu aku dengan tegas dan emosi halau student yang kurang adab dari class aku semalam. Aku tak boleh kawal marah. Dia mencabar aku. Mungkin aku salah kerana mengikut kata hati muda aku.

Aku kurang pasti, kisah halau itu sudah tersebar luas kepada pihak jabatan. Aku kurang pasti. Tapi bila si jantan kepoh mula merisik2 kisah subjek yang aku anti amat, aku mulai syak wasangka. Lantak lah kau. Aku mengajar student aku. Aku mendidik mereka untuk jadi insan bukan sekadar akademik dan kepahaman pelajaran. Aku mahu mereka jadi manusia yang beradab. Itu saja.

Dan layan ini. Motip sangat semua ini. Dah tak boleh padam kan? Dah berat sangat tangan semua nak upload facebook. Huh. Sabar lahhh.

Tuesday, July 23, 2013

Students

Salam
Hai

Accomplish my day. Aku mula mengaja hari ni. First class tadi aku agak lost yang sampaikan blank habis. Tapi aku cover konon lah macam 'saya relax aje..' haha

Masa class first tadi aku ada ter'anoyed' dengan satu dua student yang aku fikir bapak poyo dan bodoh sombong kau. So itu satu.

Untuk class kedua i manage to handle them well. Excellent explaination and gorengs. Hope depa semua paham betoi lah.

The next class, class orang dah besau. Aku rasa kalau aku one of them sure aku happy berada di dalam. Diorang student yang bagus. Commited dengan study. Cuma aku harus polish untuk lebih knowledgeable. Oh.

Esok rabu, kmis, dan jumaat. Aku ada cita2 untuk buat slide dan beri pada mereka untuk mudahkan kerja explain aku. =/

Hope esok better dari hari ini.

Sunday, July 21, 2013

Aku cerita pasal kos HR lagi

Salam
Hai

Entry ini aku buat khas sebab ada permintaan dari rakan blogger untuk aku share sedikit tentang kos human resource management atau dalam bahasa melayunya kos pengurusan sumber manusia. Aku rasa masih ada lagi mereka2 yang kurang paham tentang apa itu HR atau sumber manusia.

Dalam sesebuah organisasi, jabatan sumber manusia atau hr bertindak sebagai satu jabatan yang menyelia atau menguruskan sumber manusia yakni pekerja2 dari segi gaji, pengambilan, latihan, hal2 disiplin dan juga bonus kenaikan pangkat dan berkaitan dengan pekerja. Ada juga sesetengah syarikat atau organisasi yang tidak ada jabatan hr atau memiliki jabatan hr yang kecil.

Tentang kos sumber manusia, aku merupakan salah seorang graduan sumber manusia dari uitm melaka. Kos pengurusan sumber manusia atau HR adalah berada di bawah fakulti pengurusan perniagaan. Maknanya ia adalah salah satu cabang management atau business admin atau BBA (bachelor business admin).

Semasa diploma, aku merupakan salah seorang dari student diploma in business. Berada di bawah fakulti business. Begitu juga dengan kos2 seperti banking, om, apa lagi dan lain2. Jadi bila masuk ke degree, aku terus lompat ke part3 memandangkan kami, yang berada di bawah fakulti yang sama diberi pengecualian keredit. Apa itu pengecualian kredit? Pengecualian kredit adalah kelebihan di mana pelajar yang berada di diploma di fakulti yang sama bila naik ke degree ada beberapa subjek yang mereka boleh skip atau tak perlu ambil lagi.

Contoh, macam aku, ke kos hr, subjek sperti acc, finance, language 1, 2, kokurikulum, law, ib, marketing, operation, it ctu yang dulu tak payah ambil lagi. Tapi ia adalah berbeza mengikut kos2 yang lain. Yang macam aku nyatakan td adalah untuk hr. Makanya masa masuk part3 dulu, aku ambil dalam 6 7 subjek gak. Kena strugle walaupun nampak macam senang. Hasilnya keputusan part3 dgree aku tak berapa membanggakan pun. Haha.

Tapi bezanya, siapa dari fakulti uitm yang sama bila lompat degree mereka akan naik ke part3. Kalau tak, biasa mereka akan start di part2 untuk kos lain ke hr. Faham? Tak tau nak terang.

Antara subjek HR yang akan korang belajar ialah, hrm, organizational behavior, occupational safety and health, research method, qmt, labor eco, recruitment, performance mgt, hrd, quality, compensation, employment law, IR, stratgic mgt, dan knowledge/risk mgt. Ha.. panjang lebau aku bagi senarai.

Secara kesimpulannya, semua subjek ni lebeh kurang subjek membaca and kena hafal. So memang kena stdy n hafal. Baru boleh excellent. Haha. Aku pun tak bagus sangat masa degree. Asyik berjimba. Tapi seronok. Uitm melaka best, hidup macam student dewasa. Hidup sendiri. Environment macam office. Ahaha. Cumenya, kena pandai jaga diri. Jaga terlampau leka.! Study tetap no1.

Apa lagi nak share. Itu saja kot. Selamat belajar adek2. Kos HR memang best. =)

Harap membantu. Tata.

Thursday, July 18, 2013

Tak terkata

Salam
Hai

Mungkin esok hari terakhir bekerja di syarikat yang aku bekerja sekarang. Apa2 pun aku bangga sebab aku tak cabot dengan emosi. Aku hampir buat begitu tadi. Aku hampir mengeluarkan air mata aku tadi. Tapi aku tahan. Buat2 tak tahu.

Buang perasaan tapak kasut. Biar dipijak2. Asalkan i'll rise. Konon. Hampir kemas barang kot tadi. Nasib Allah datang. Safe my life. Aku dapat panggilan offer untuk interview semalam. Oh! I know Allah tahu apa aku fikir. Sampai satu detik tadi, aku menjerit dalam hati. "Allah! Aku tak tahan.." mujur Dia dengar. Menangis.

Sekarang aku serba salah. Antara kata dan tiada. Aku harus juga berlalu pergi. Aku penat. Semuga segalanya berlalu macam angin.=/

Ehem. Bo dah ok dengan mak dia. Happy for u. Walaupun aku bukan orang penting yang tahu dulu. At least aku tahu keadaan akan baik2 saja lepas ini. =) pray for ur happiness fren.

Niat baik2 saja untuk hidup masa depan.

My new bf

Salam
Hai

Semalam apa aku nak semua Allah bagi. Jahat begini pun aku, Allah masih layan. Betapa luasnya nikmat Allah. Ok, aku bukan ustazah, namun kegembiraan ini tak ternilai rasanya.

Semalam aku dapat kekasih baru. Yang dah lama aku impikan. Dulu tengok orang ada kereta baru, aku akan kata "bestnye lahhh.." tak sangka aku pon ada moment2 best begitu.

Si pepel nsem tu sekarang tersergam indah depan rumah. Gembira memiliki kamu. hope dia buat mak happy, aus happy, semua happy!

Oh abang myvi ku. Myvi je ponggg..

Sunday, July 14, 2013

Good friends

Salam
Hai

I feel good! Glad to have u guys! Ehem. Semalam sabtu. Lepas hal2 ragot, dan mindmap. Aku bulatkan hati aku. Buang semua dalam tong sampah. I need rest! Aha. So aku setuju menerima undangan dating with my good friends. Friends yang buat aku feel good every time mingle with them. Kau tahu perasaan yang lapang bila bersama kawan yang engkau mampu kentot di depan mereka? =) kewl kan.

So, acara dimulakan dengan book tempat makan di Seoul Garden untuk berbuka. Lepas itu, layan wayang sampailah waktu berbuka tiba. Pacific rim. Best cerita tu. Aku dan kaklong tak habis2 cakap 'macam real steel kan?tapi real steel lagi best' nampak tak impact real steel tu lebih sebab kitorang layan midnite berdua2an, lepas tu bapak romantik gila. Masa tu kami masih belajar dekat melaka. Oh miss that moment! So boleh lah pergi tengok pacific rim tu. Berbaloi2 jugak.

Lepas tu, berbuka puasa. Makan sampai terkangkang. Hambik kau. Makan di sponsor penuh oleh wanie ye. Alasan dia belanja adalah, sebab lesen dah penuh, lepas tu sebab.... dia ada boyfie baru. Mr J. Haha. Untong lah pakai honda jazz. Berbangga. Tahniah wani. Motip apa ni. Ahaha.

So ceritanya. Seronoklah. Aku cari jugak masa2 yang mana aku pulak boleh open table untuk raikan sesuatu bersama. Aku harap aku sempat untuk buat semua nya itu. So, tq for being my friend!

#eh pernah tak kentot depan kawan?ahaha membongak kalau tak pernah.

Thursday, July 11, 2013

Jangan lari

Salam
Hai

Aku duduk keras di kerusi meja makan. Mata aku pandang terus merenung nasi yang tidak luak. Tangan yang baru menyuap satu dua kali suapan sengaja aku biarkan keras mengkaku disitu, kering. Muka aku masam dan tak mahu pandang sesiapa. Aku tekad. Pukul macam mana pun aku takkan berganjak. "Bagi alasan, kenapa tak mahu ke sekolah?" Aku diam. Kaku. Mata mula berkaca-kaca. "Taknakkkk.." jawab aku kepada soalan pertanyaan abah.

Abah gertak. Keluarkan tali pinggang. Aku keraskan hati. Tetap tak mahu ke sekolah sebab ada mata pelajaran matematik, dan cikgu mahu menguji hafalan sifir. "Taknak pergi sekolah, siapa tak hafal sifir nanti kena denda.." abah putus asa. Dia beri amaran pada aku, lepas ni kalau tak hafal dia sendiri akan denda.

Itu dahulu. Masa aku masih kanak2. Lari dari masalah. Tak siap kerja boleh ponteng. Takut cikgu marah boleh ponteng. Tapi sekarang? Siapa akan tanggung? Tak datang kerja, kerja tak siap, bos takkan marah, tapi progress team tergendala, progress kerja dan gant chart tergendala. Kpi terganggu. Jadi kena pergi kerja. Kerja dan bertanggungjawab dengan kerja. Kerja hadap segalanya. =/

Semuga hari2 aku lebih baik selepas ini.

Monday, July 8, 2013

Penghargaan memekar

Salam
Hai

Isnin. Aku belom faham erti monday blues. Pada aku setiap hari pun blues untuk aku. Setiap hari pun aku menangis masa mandi sebab harus bangun awal pagi. Ok tipu.

Setiap hari aku selalu jaga, untuk langkah kaki kanan bila keluar dari rumah. Baca doa keluar rumah, dan niat dalam hati semuga aku boleh timba ilmu baru dan dipermudahkan perjalanan hari aku untuk hari tersebut. Pada aku, Allah tahu niat kita dan akan beri yang terbaik buat kita. Hikmah pada niat setiap hari.

Masa sampai, aku macam biasa jalan paling laju bila harus melalui orang2 logistik di depan pintu pagar. Ada sapaan good morning 2 3 yang aku terima. Aku angguk saja, buat muka manis. Langkah aku atur, terus ke mesin punchcard. Hati aku asing. 'Lemah betul dengan company banyak songeh ini' bisik hati kecil aku. Aku masuk ke bilik HR. Bilik di mana kami berlima tinggal dan hidup dengan penuh briefing di sana. Bilik di mana aku mengenali cara bekerja sampai terkangkang2. Siyes baru 2 minggu dah terkangkang2 buat kerja. Stress.

Mata aku tancap kan pada notes yang diselit di keyboard. 'Keje apa lagi la yang nak kena buat ni...' rungut aku dalam hati. Namun, hati kembali berseri, mekar. Itu bukan notes pesanan kerja. Itu kertas penghargaan. Dari bos, managing director aka hr manager. Lihat gambar itu. Hati aku mekar. Aku bersemangat! Untuk pagi ini.:D

Wednesday, July 3, 2013

Maksud di belakang

Salam
Hai

Tamat minggu ni beerti 2 minggu aku di organisasi itu. Aku semakin faham dengan rentak organisasi. Namun masih banyak yang aku harus belajar. Aku bukan manusia cepat tangkap. Takpa lah yang itu.

Organisasi yang aku bekerja dengan adalah organisasi yang dimiliki oleh cina mualaf. Bermakna beragama islam. Orangnya tinggi gila babun. Kasut jenis2 size gergasi. Wahaha. Friendly. Menyengat dalam diam. Aku bukan nak cerita pasal bos aku. Bukan.

Budaya organisasi yang aku bekerja dengan adalah kebanyakkan budaya jepun. Jenis yang buat kerja harus bagai lipas kudung. Oleh kerana organisasi ini memiliki hampir rata2 berbangsa melayu aku tak nampak lipat berjayanya organisasi ini mengamalkan nilai jepun mereka. Ada yang aku fikirkan baik, dan ada yang aku fikirkan semak lah kau! Begitu.

Setiap pagi kami akan melakukan senaman pagi. Aku tanda rait untuk senaman pagi. Aku tak banyak songeh dengan senaman pagi. Namun minggu kedua aktiviti lebih baru. Aku tak faham objektif di belakang melakukan tepok company, slogan dan tarian semangat yang ala2. Masa diambil waktu pagi adalah lebih dari sejam. Tempoh hari, tatkala aku cemas mengira ot untuk banyak outlet, mereka ambil masa untuk senaman pagi lebih dari sejam. Terkangkang2 aku yang baru belajar buat kerja. Hasilnya balik lewat. Produktif ke? Tak langsung!

Tak cukup masa untuk senaman pagi, bos ambil masa lebih dari sejam untuk morning briefing. Bos beri kata2 semangat. Bos tanya perancangan harian. Bos pastikan semua orang tahu role masing2. Tapi sampai lebih dari sejam? Dah dekat tiga jam di pagi company ambil masa melakukan kerja untuk perkara2 lagho, aku tak boleh terima, tapi kena terima. Lepas 2 jam buat kerja waktu rehat tiba, di waktu petang bos panggil lagi, dengar dan tengok demo. Bincang itu ini. Agak2 bila kerja yang nak meet deadline boleh siap? Serabot lah. Semak.

Cuba lakukan yang penting dari yang remeh2! Aku tak suka. Haha. Banyak sangat aktiviti kokurikulum dari main business.

Tapi tiap kali tak setuju bos seakan tahu. Dia akan bodek baik punya. Dia akan belanja pizza kepada yang stayback. Dia akan buat cerita2 ala drunken master beserta gaya. Takpa lah bos. Saya tahan lagi seminggu.

Huuu kehidupan...

Tuesday, July 2, 2013

Muka sardin

Salam
Hai

Aku cukup tak boleh menerima hakikat jikalau sesuatu berlalu bertentangan dengan pemikiran aku. Semalam merupakan hari yang penuh dengan cabaran buat aku. Sebagai seorang yang masih baru di arena pekerjaan banyak perkara yang harus aku pelajari. Aku cukup notis dengan perkara itu.

Aku membuka hati, bersedia, mempelajari, belajar dan diajar. Justeru itu, aku mengandaikan pengajar juga membuka hati menerima pelajar dan mengajar. Aku tahu alam pekerjaan bukanlah alam dimana engkau boleh disuap2 seperti anak kecil. Namun, jangan membuat layanan tidak matang.

Sebab mood aku hari ini sedikit ok berbanding semalam, aku tak mahu ungkit kisah semalam. Semalam aku balik pukul 8 malam. Berdedikasi kan. Namun sebab bos aku seorang yang pandai membodek, membelanja kami yang stayback, segala ketensenan alhamdulillah lupus ditelan zaman.

Satu pandangan aku, kebanyakkan mereka yang berjaya adalah mereka yang bermuka sardin, maksud aku, muka selamber badak, tak cepat ambil hati atau kecil hati dengan sesiapa juga. Aku harap aku cepat2 selesa dengan environment sekarang. Saya cinta kerja saya. Bai!

click2

wink..wink2...

nice..