click here!

Monday, June 24, 2013

Hope

Salam
Hai

Aku tak tahu mana nak mula. Tadi 1st day aku kerja di sebuah company. Bukan company besar. But sangat mencabar. Mungkin sebab terlalu kabur dengan role yang ada sekarang.

Begini. Sesampainya aku pagi2 tadi, aku saja bawa kereta terkedek2. Konon lah aku fikir first day takda punch kad. Tapi aku silap. Ada punch kad. Plus aku punch lewat hari ini. 8.01am!

Pagi2 dah arobic bagai kau. Bagi aku 3 bulan. Cmfm aku ada shape yang dasat. Sebab memang setiap pagi kena arobic. Bai! Haha

Moment tadi, aku rasa aku ada arip dekat sebelah aku. How arip seminggu awal intern dari aku. How he approach me masa mula2 share the prob. How dia luahkan stress kerja dahulu. Haha. Sebijik. Tadi aku dengan azri new staff jugak, briefing dengan md. Lepas tu sama je lembap2 susu jugak si azri dengan aku. Nampak banyak perkara kitorang tak dapat tangkap. Ending dia. Kitorang gelak dan md macam surender terpaksa terang satu2. Ha.. aku tak rasa azri tu aku baru kenal. Sebab dia punya gaya sebijik macam arip. Tapi dia laki orang. Bai! Haha

Hari pertama yang aku expect boleh balik sharp, rupanya silap. 6.42 aku baru keluar ofis. Aku harap ini bukan permulaan kepada kehidupan tak berlife begini.

Really hope aku cepat belajar semua benda. Really hope i can coop with new environment! Coop with faster culture begini. Hilang selera makan. Selamat malam!

Tuesday, June 18, 2013

Asal usul

Salam
Hai

Aku termenong. Melihat hujan yang dalam gelap. Tak nampak, hanya suara hujan memukul lantai saja yang boleh aku dengar. Ya, itu hujan. Hujan rahmat.

Bau hujan mengingatkan aku pada masa lampau aku. Tempat tinggal lama. Yang nikmat kehidupan tersadai di setiap ruang. Setiap pintu umpama keluarga. Gembira! Di sini. Hingar. Lalakkan anjing. Deruan enjin motor kereta. Suara jiran berloghat bote, parya dan segala bagai menusuk corong telinga. Namun, masih kosong di dalam. Ini bukan dunia aku.

Rumah kecil yang pernah menjadi syurga dari kecil masih dijiwa. Rumah yang lebih besar ini. Sunyi. Walaupun tak pernah senyap. Kosong di dalam.

Aku manusia biasa. Yang selalu lupa asal usul. Bukan orang kaya. Cuma impian menjadi senang menjadi cita-cita. Cita2 yang masih belum nampak bayang.

Sunday, June 16, 2013

Hari bapa

Salam
Hai

Aku duduk dekat kerusi. Sambil sambil teringat pada arwah abah. Aku cuba ingat macam mana dia senyum, macam mana suara dia bercakap, macam mana dia marah. Tapi aku hampir menangis. Aku tak ingat macam manq suara abah, terngiang2 tapi tak boleh dengar. Tak boleh. Tak boleh! Masa dah lama berlalu. Rasa rindu tak pernah pudar. Ha.

Kalau aku tidur dahulu, sebelum abah tidur biasa dia akan masuk bilik aku. Cek nyamuk, cek selimut. Kalau ada nyamuk biasa dia akan kibas2 halau nyamuk, dan pasang kipas kuat2. Kalau tak berhasil dia akan kejut aku suruh tidur dibilik mak abah. Kalau bangun pagi, biasa dia akan kejut aku dengam ciuman curi. Kalau aku sedar biasa aku akan tutup muka laju2. Lepas tu bila dah belajar jauh dari rumah dia akan call aku bila aku jauh, "ayang abah buat apa tu.." dia layan aku macam aku umur 3 tahun. Oh rindunya!

Sekejap sangat Allah bagi aku chance ada abah. Rasa kasih sayang abah. Abah tak pernah gagal membantu aku, meneman aku, sentiasa ada untuk aku. Sampai la dalam tempoh 40 hari terakhir. Abah selalu ngelat untuk hantar aku ke matric. Selalu marah aku sebab aku degil. Selalu tinggal kan aku bertiga saja dengan mak dan aus. Hari terakhir bersama, aku dan abah joget2 dengar lagu dangdut. Lepas penat joget abah duduk. Aku bersiap nak balik ke metric. Aku hulur salam. "Kena pandai2 bawa diri lepas ni," ujar abah tenang. Aku angguk. Cium tangan abah. Abah suruh aku cium pipi dia. Sebab aku brutal aku menolak. Kalau aku tahu itu yang terakhir aku akan cium abah lama2. Peluk abah lama2, biar tak rindu macam sekarang. Huhh.. rindu yang sesal.

Esoknya nombor telefon abah call aku. Aku dah sedia untuk dengar "elo ayang abah.." tapi kali ni tidak. Bukan abah. Nikmat tu dah tamat untuk aku. Aus nangis2, beritahu abah dah takda.

(Ternangis)

Selamat hari bapa abah, semuga dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang beriman. Al fatihah. Rindu sangat2.

Friday, June 14, 2013

Performance

Salam
Hai

It's friday!

The same feeling like yesterday. Lepas kemas rumah di bahagian atas, yang aku specific kan bahagian bilik aku, aku duduk semula. Kali ini bersila atas lantai bersebelahan plug di mana tab ini di cas. Macam yang aku cerita kan hari tu, tab selalu cepat habis batery. Lebih baik pakai 3310 yang high performance. Hihi

Malam semalam aku terlelap awal. Takda life. There's no Bo at all dua tiga malam. Uhu! Lepas kejadian hitam dua tiga hari lepas kami macam tak best dah. Motif sangat! Orait. We will start to expect more when we start to get more close rite. But still, there is a border that separate us apart. Poor performance lead to disatisfaction.

Tiba2 rasa tak best. Okebai.

#sengetbenget

Sunday, June 9, 2013

Wedding @ concorde

Salam
Hai

Semalam wedding nya si pemah, kawan masa sekolah dahulu di concorde shah alam. Sebelum ni, kalau pergi wedding kawan extreme aku akan pergi dengan pemah. Tapi semalam aku pergi dengan kawan lain untuk ke wedding pemah.

Hati menjadi sayu. Macam tak percaya kawan baik aku dah kahwin semalam. Ahah. Menitik air mata. Happy 4 u pemah! Semoga kekal sampai ke syurga.

Tak ramai pun budak semesta yang pemah jemput, semua2 ada dalam 7 orang. Cukup lah kami semeja.

Gambau? Ini saja gambau yang ada. Aku ambil dari facebook. Aku langsung tak keluar kan henset masa tuh.

Abaikan yang tak berkenaan.

click2

wink..wink2...

nice..