click here!

Wednesday, December 28, 2016

😵

salam
hai

aku breakdown lagi malam ini. perangai overthinking, paranoid dan anak bongsu yang loser ini masa ada mekar dalam diri aku. entah macam mana nak hakis.

adakala aku rasa satu dunia macam memerangi aku, walhal tak. haha saiko kan. dan adakala aku rasa jauh dengan diri aku sendiri.

nite.

Friday, December 23, 2016

#relationshipgoal

salam
hai

Cuaca sejuk pagi ini. Ada kabus-kabus berhampiran pokok-pokok sepanjang perjalanan aku tadi. Rindu pulak suasana kampung yang dulu. Semasa menyelusuri highway arah KL-Bangi tadi macam biasa aku mainkan lagu2 di pendrive. Bukan tidak bosan aku dengan semua lagu2 itu. tetapi aku malas nak dengar DJ radio membebel yang bukan2 di corong radio. jadinya aku layan kan saja lagu2 lama yang memang aku simpan dalam pendrive aku. satu-satu lagu bersilih ganti. ada yang aku tekan skip sebab malas nak dengar. 

Aku dah pergi sejauh ini. diumur macam ini, bercakap tentang relationship goal memang perkara klise yang aku rasa nak muntah hijau juga kalau dikenangkan. hampir sebulan juga aku telah menjadi tunangan orang (ayat tunangan buat aku rasa mual sebentar) haha. dan dalam tempoh ini juga tak ada lah apa yang berbeza. sebab bukan lah apa sangat pun kan. hidup adalah seperti biasa. kenapa aku nak cakap pasal ini? sebab tempoh hari ada lah kawan aku message aku dan tanya macam mana hidup selepas bertunang. masa itu aku macam baru terfikir, ada beza ke? perbezaan yang ketara adalah aku ada dua cincin baru yang biasa nya aku pakai satu. 

pernah jugalah aku dengar ramai orang kata, dugaan bertunang ini hebat. and yes, setakat ini aku masih under control. dan aku cuba untuk elak mindset dugaan bertunang itu hebat, and setiap hari pun aku berdoa semoga tiada lah perkara2 pelik berlaku dalam hidup pertunangan aku ini. dan biarlah ia sampai ke jalan yang sepatutnya. cumanya apa yang aku boleh share, perasaan selepas bertunang adalah, aku merasa lebih tenang, terkawal dan rasa lebih disayangi. life get better kata orang putih. 

di satu sudut yang lain. bila kita tahu ada orang sayang dan nak layan perangai merapu yang macam ini, aku punya expectation tentang perhubungan berubah. aku lebih nak mengada2 menjadi cepat sentap dan poyo lagi menggelabah. cuba juga aku untuk elakkan perangai yang macam ini. tapi kadang2 terbabas. perasaan wanita bukan boleh dibuat2. dan kadang kala aku ambil jalan tengah. ambil 'me time'. macam yang aku buat sekarang, i start to write my blog back. aku cuba fokus pada thesis aku. dan melakukan kerja2 yang sepatutnya.. daripada aku asyik memikirkan perkara remeh temeh seperti kenapa dia tak message? kenapa dia nak asyik tidur? yup... begitu. so kesimpulannya, memang lah, setiap perkara ada sebabnya. (tiba2)

ha. cukup lah tu. bai.


Thursday, December 22, 2016

dan

salam
hai

Usia meningkat dewasa. bukan dewasa lagi dah. dah nak masuk fasa tua. but it's ok kerana selagi tak kahwin tu kita anggap masih muda remaja gitu. selalu juga aku duduk sorang2. lepas itu aku fikirkan apa yang aku dah capai dan apa yang aku masih belum capai. dan semestinya, list untuk apa yang dah dicapai tu confirm sangat sikit dan begitulah sebaliknya.  tapi, di satu sudut yang lainnya tak mahu la aku jadi orang yang tak bersyukur langsung dengan hidup aku. actually, bagaimana yang Allah tentukan ini lah yang paling baik. aku percaya begitu.

satu yang aku sangat nampak tentang berkembangan diri, selain daripada berat badan yang berkembang pesat ini, ahaks. adalah bagaimana aku mampu kawal diri aku dan menyeimbangkan perasaan yang ya acapkali juga tidak seimbang. setiap hari aku belajar untuk jadi manusia. ha.. tak cukup manusia ke aku kan? haha. ianya begini.. semasa aku kecil aku adalah kanak2 biasa yang sebiasanya tidak pandai membezakan yang mana benar yang mana salah. dan ditambah lagi dengan perangai anak bongsu yang beradikberadik hanya dua aku kira aku cukup manja dan pada waktu aku meningkat dewasa aku sangat disuap dengan semua perkara. pendek kata loser hidup aku menjadi2 masa tu sebab aku satu hapah pun tak tahu buat apa. 

dan apabila masa berganti masa. pelbagai peristiwa datang dan pergi, aku belajar bangun. belajar untuk buat semuanya sendiri dengan maksud aku terdesak untuk melakukannya. maksud aku disini, tuntutan hidup mengajar aku untuk keluar dari perangai anak manja dan sedikit2 aku belajar untuk jadi manusia yang normal. kalau nak aku senaraikan apa susah juga lah. jadi apa yang aku nampak dari sekitarnya, apa yang aku makin win ialah kemahiran bergaul aku nampaknya lebih baik. bagaimana aku berjalan sendiri menguruskan hal2 di bank, pejabat dan lain2. meet and greet kwn2 mak aku. makcik2 kepochi. kawan2 baru. orang2 baru. dan ramai lah lagi. and yes.. aku put on full effort kot untuk semua perkara remeh yang aku ceritakan tadi sebab memang aku loser begini sebelum ini. bagaimana aku yang anti social ini boleh mulakan semuanya dan menjadi lebih stabil dari dulu adalah berpunca dari desakan kehidupan, bercampur gaul dengan ramai orang dan belajar terima culture orang yang berbeza2. 

so, apa yang aku lihat kesalahan daripada beberapa ibu bapa sekarang adalah, mereka terlalu risau anak2 mereka bercampur dengan dunia luar. melakukan semua perkara sendiri. sehinggakan apa yang berlaku di usia 20an anak2 mereka masih berada di atas kepala mereka, tidak tahu membezakan tentang kehidupan, tidak mempu membandingkan rasa belas dengan ehsan, kepada orang lebih tua, saudara mana, tatasusila hidup dan terpaksa diuruskan seperti anak kecil darjah satu. aku lihat hal ini bukan satu, tetapi banyak. dikalangan anak2 buah, pelajar2 aku dan satu dua kes yang aku lihat ia berlarutan sehingga anak kecil tadi mencecah usia 40an. ini kisah benar. di usia mencapai 70an ibubapa masih lagi pening dengan sikap anak yang terlalu dimanja sehingga apabila usia mereka 40an masih lagi memberi masalah kepada ibu bapa. hal sekecil nak beli mee goreng pun failed weh....

nasihat aku, sebagai ibu bapa, kita seharusnya membekalkan beberapa kemahiran hidup ini kepada anak2. biar mereka explore hidup mereka, bukan bermaksud kawal dan lakukan semuanya untuk mereka. tetapi kita hanya perlu PANTAU. dan biarkan mereka buat semua sendiri. lebih kurang begitu. 

aku nampak kesalahan ini kerana aku sudah laluinya. dimana arwah ayah aku sangat manja kan aku dan buat semua untuk aku. hantar ke sana sini. tanpa aku tahu untuk buat. tetapi hikmah disebaliknya ialah, selepas dia pergi aku strugle untuk cari diri aku. masa tu aku 19 tahun. strugle okeh aku untuk belajar buat semua. so untuk elakkan perkara2 begini berlaku aku nasihatkan kepada ibu bapa yang over protetective tu untuk lepas kan anak2 belajar tentang hidup mereka sendiri dan berdikari.

ps: tak tahu mengapa aku buat entry ni.

Tuesday, December 13, 2016

lelaki

salam
hai

terduduk aku termenung. terganggu sikit dengan satu dua perkara kebelakangan ini. yes, i am serious about that. entah lah.. bagi aku bila cakap tentang lelaki, lelaki yang aku idamkan adalah lelaki yang sebenarnya lelaki. bagaimana lelaki yang sebenarnya lelaki?
aku berpendapat lelaki yang sebenarnya lelaki memiliki sikap cool. tak suka mengumpat. pandai buat kerja luar. kreatif. dan penyayang. mendamaikan wanita. pelindung. secara nature nya lelaki seharusnya memiliki sikap leadership yang memang tertanam dalam diri. leadership yang macam mana? ia adalah sama sekali bukan mengarah orang lain untuk buat itu ini tetapi lelaki yang sebenarnya lelaki MEMBIMBING WANITA untuk melakukan sesuatu. aku ulang, MEMBIMBING.

betul lah kata orang. lelaki yang baik adalah lelaki yang sayang kan ibunya. bagaimana dia layan ibunya begitu lah dia akan bawa kau dan layan kau bersama sehingga kau tua. aku percaya begitu. bagaimana dia bertanggungjawab kepada ibu dan keluarga nya. begitu juga lah dia akan bimbing kau dan anak2 kau nanti. jadi.. moral of the story. sebagai wanita, lebih baik korang galakkan suami korang untuk berbuat baik dengan ibu dia. serious.

apa yang aku lihat ada lelaki yang sangat dimanja wanita. kau tahu manja macam mana.? ye.. aku tahu tugas isteri melayan suami dan sebagainya. tetapi kalau semua pun wanita buat. lepas tu lelaki jerit2. arah itu ini. tidur saja. aku rasa aku tak boleh blah juga. aku sangat2 tak rasa ok kalau ada lelaki seperti itu. sebagai wanita aku syak.. kita memang kena layan suami kita dengan baik. namun.. ada jugak 3 4 part yang mana kau kena beri ruang kepada suami kau untuk merasa kan tanggungjawab. aku tahu wanita zaman sekarang memang semuanya berdikari. begitu juga aku. semua benda buat sendiri memandang kan aku tiada ayah. dan abang aku sangatlah tak pernah nak manjakan aku dan mak. justeru itu, banyak perkara termasuk ke workshop, ke perjalanan yang jauh, dan macam2 lagi aku dan mak terpaksa buat sendiri. entah lah. aku harap sangat aku dikurniakan seorang suami yang boleh manja kan aku dan buat semua kerja2 lelaki untuk aku. 

aku sangat2 berdoa supaya bakal suami aku merupakan pilihan yang paling tepat. yang boleh bimbing aku, mak dan keluarga aku. yang boleh terima aku bagaimana aku. yang tak akan jerit2 dekat aku bila aku buat salah. yang tak akan jerit2 dekat ibu dia bila dia stress. aku harap sangat suami aku nanti seorang yang beriman dan bertanggungjawab terhadap kami orang2 perempuan yang perlu kan bimbingan.
entahlah. aku ingat lepas aku habis tulis entry ni aku release sikit. masih tak terluah bagaimana rasa di dalam ini. waktu ini aku rasa rindu sangat dengan abah aku. superhero kami sekeluarga.




Tuesday, December 6, 2016

one step closer

salam
hai


helo nampak tak excited nya aku tu. okeh. tengah cari mood nak update blog. 
meh nak cerita. sejak beberapa tahun yang lepas, selepas putus cinta dengan orang terdahulu aku memang tak bercadang untuk daring lagi bercinta dengan lelaki. beberapa lelaki yang datang dan pergi dalam hidup aku semuanya aku kenali dan dekati seperti kawan rapat. berlarutan dari itu, sekiranya ada diantara mereka yang mengajak aku untuk pergi ke rumah mereka bertemu dengan orang tua mereka memang aku belum pernah setuju. sebab bagi aku kalau lelaki itu benar2 serius dengan aku dia sendiri akan hantar keluarganya untuk meminang aku. tanpa ada terma dan syarat dari orang tuanya. begitu..

berlarutan dari kisah pengenalan dengan encik tunang. dan pergerakan perkenalan yang menjadi lebih serius kami mengambil keputusan untuk bertunang. jadinya semasa encik tunang aku bersetuju untuk datang meminang memang keluarga dia belum pernah jumpa aku depan2. neves x?


semasa hari pertunangan. perasaan adalah bercampur baur. antara neves dengan excited. neves sebab banyak mata akan pandang. excited sebab... dah lama tak jumpa dengan encik tunang. plus first time nak kenal dengan bakal keluarga mertua. so, macam prosedur biasa. lepas perbincangan bakal menantu perempuan akan dipanggil  untuk sarung cincin. masa keluar dari bilik, aku langsung tak bercadang nak jadi perempuan lemah gemalai. apa yang aku buat. turun tangga seperti hari biasa aku turun tangga. i is sooo excitedd. padahal nak cepat habis semua proses geli2 macam ni.

okeh. semasa mata bertentang mata dengan bakal mertua perasaan macam biasa saja. tapi sumpah aku malu jugak lah sebenarnya memandang kan paras rupa aku yang biasa2 dan tubuh badan yang sado ini. macam biasa. lepas sarung cincin kena lah salam dengan bakal ibu mertua. lepas salam. tiba2.. bakal ibu mertua mencium dahi aku. hai lah.. cair nya rasa masa tu. 1st time jumpa dah bagi aura sebegini punya sentimental value lah... 

nah layan kan gambar2 aku semasa hari pertunangan yang lepas..




macam mimpi pun ada. tak percaya ada moment untuk bertunang. haha poyo kan? tak sangka kan. perasaan hubungan selepas bertunang ni lain dan aneh sedikit. rasa tenang dan lebih disayangi. harap jalan aku ini dipermudahkan. amin




click2

wink..wink2...

nice..