click here!

Sunday, October 12, 2014

Kos human resource uitm II

Salam
Hai

Since ramai readers yang request untuk information kos hr di uitm, hari ini aku mahu buka cerita lagi. Tentang kos human resource.

Baiklah. Aku akan menjawab beberapa soalan faq berkenaan dengan human resource. And disebabkan dah grad dari belajar beberapa tahun juga. I is risau juga kalau information ni dah outdated. But i will try to give u general information regarding the course. And ia adalah perkongsian melalui experience.

Soalan pertama.
Tak jauh menyimpangkah kos saya dengan hr?
Okeh. Dia begini. Sekiranya awak berada di aliran sains sosial. Maksud saya yang tak berapa saintifik seperti fizik kimia bio kejuruteraan. Its ok kalau nak bawa hr. Hr ni memang tak susah langsung. Seperti yang saya selalu katakan. HR is the knowledge around you. So memang takda masalah bagi mereka yang kos lain dari hr untuk cuba mendalami ilmu hr ini. Bagi mereka yang masa berada di sains sosial. Kos ini tidak jauh menyimpang pon. Bagi mereka yang set2 sains, matematik, engineering. Pon saya rasa takkan ada masalah untuk carry all the subjek in this course. Cumanya, ia ada satu perbezaan yang menjurangkan antara pure sains dan sains sosial. Sains sosial ini adalah perkara yang bersifat kemanusiaan. Dan nature of the kos adalah membaca. Menambah knowledge, kritikal thinking, suggestion, analyse on case stdy, law and policy. Dan kalau suka baca hafal. Memang takda masalah langsung untuk hr. Senang cerita hr is kos senang nak skor. Kalau uol boleh bawak subjek sains bagai segala. Setakat hr ni celah gigi. But the syarat is membaca, faham dan hafal.

Soalan kedua.
Subjek apa yang ada?
Okeh i is malas nak bukak transkript. Okeh saya cuba senaraikan satu2 subjek.
Core subjek
intro human resource management, recruitment and selection, training and development, compensation manàgement, hr info system, organisation behavior, performance management, occupational safety and health, strategic management, employment law, industrial relations

Sbjek lain
Finance, basic accounting, statistic, (ada beberapa juga subjek mengira tau. I dont remember) quality management/risk management, marketing, business law, third language.

Lebih kurang macam ini lah subjeknya. For 3 years. 3 years kalau ambil semua tanpa exempted or pengecualian kredit. Kalau biasa 2 years. (For uitm students under bsnes fakulty)

Soalan 3
Ada pengecualian kredit or exempted kan? Subjek apa?
So kepada student diploma in business di bawah faculty business uitm. Masa zaman iols dia akan lompat ke third sem(duration 2years of study). Kerana banyak subjek dah exempted. Subjek2 yanag akan dapat exempted adalah seperti di bahagian subjek lain yang saya senaraikan di atas. Bagi mereka yang lain dari uitm yang kos business2 jugak atau kos sains sosial under uitm mereka akan ke sem2. Dan dapat pengcualian jugak. Tetapi sedikit. Kepada yang terlalu jauh dari arena business or management. Mereka akan mula di semester satu. Which is 3 years of duration lah.

So itu sahaja yang mampu saya kongsi. Segala pindaan yang berlangsung selama saya telah menamatkan pembelajaran tidak dapat saya update. Tetapi secara generalnya begitulah. Boleh refer entry saya yang sebelum ini.

Tetapi gambarannya cukup untuk informasi awal buat adik2 yang mencari bayangan. Okeh. Human resource memang tak susah pun. Coz i sendiri personally mengajar student hr di peringkat diploma. And pendapat saya hr still ada masa depan untuk jadi pegawai2 bila nak kerja nanti.

Harap entry ini dapat membantu.

No comments:

click2

wink..wink2...

nice..